Dessa grönsaker innehåller mest protein

Oftast är det nog kött och skinka man tänker på när man hör talas om protein. Men om man väljer rätt grönsaker, så kan man få sig massor av protein även från växtriket!

Olika råa grönsaker placerade på träbord

VAR KAN MAN HITTA HÖGVÄRDIGT PROTEIN? Få inspiration till vilka proteinrika grönsaker du ska lägga upp på tallriken.

© iStock

Vilka grönsaker innehåller mest protein?

Det finns faktiskt massor av grönsaker med högt proteininnehåll – och det går att få i sig massor av protein utan att man måste köpa dyra köttbitar.

Vi har sammanställt en lista med sex grönsaker som är rika på protein:

  1. Ärter
  2. Brysselkål
  3. Majs
  4. Broccoli
  5. Spenat
  6. Bakpotatis

LÄS OCKSÅ: Vilka är symptomen på proteinbrist?

Ärter

Ärter innehåller hela 6,1 gram protein per 100 gram. Det gör dem till något av det mest proteinrika som finns i växtriket. Och det går lika bra med frysta ärter.

Brysselkål

Brysselkål har efterhand blivit av med sitt dåliga rykte – av goda skäl. Brysselkål innehåller 3,4 gram protein per 100 gram, och är dessutom rik på antioxidanter, fibrer och folsyra vilket är helt avgörande för produktionen av blodkroppar i kroppen.

Brysselkål mot vit bakgrund

BRYSSELKÅL ÄR RIK PÅ NYTTIGHETER – inte minst protein.

Majs

Majs är tekniskt set ett korn – men det ändrar inte på det faktum att majs ofta ingår i sallader och innehåller hela 9 gram protein per 100 gram. Det passar därför bra att ta med lite burkmajs i salladen.

Gula majskorn mot vit bakgrund

MAJS SMAKAR INTE BARA GOTT – de tillhör också de proteinrika grönsakerna.

Broccoli

Förutom att broccoli är rik på kostfibrer, så är den också rik på protein. 100 gram broccoli innegåller 2,8 gram rent protein.

Spenat

Spenat innehåller 2,9 gram protein per 100 gram. Använd tunna spenatblad i salladen istället för vanlig sallat så blir din vardagssallad både godare och proteinrikare.

Bakpotatis

Potatis brukar beskyllas för att den innehåller mycket stärkelse, men potatis innehåller även en hel del protein: 2 gram protein per 100 gram.