De blöder, de kliar, de svider och de är nog inte direkt det första du berättar om när du du träffar nya människor. Men upp till var tredje person lider av hemorrojder, och hos gravida är det ännu vanligare. Som tur är finns det flera saker som du kan göra själv – både före och efter att hemorrojderna dyker upp.
Läs mer om hemorrojder under graviditet här
Du kanske tror att hemorrojder är ett gubbfenomen. Men de kan förekomma hos oss alla – särskilt hos gravida kvinnor.
Man kan beskriva en hemorrojd som ett slags åderbråck i ändtarmen. Och hos gravida kommer de oftast eftersom livmodern sätter press på blodkärlen. Utbuktningarna kan också uppstå om vi har förstoppning. Det skapar nämligen ett ökat tryck på tarmen. Hemorrojderna kan sitta både invändigt och utvändigt vid ändtarmens öppning.
De varierar i storlek och känns som en liten spänd påse när man känner på dem. Hemorrojder kan vara extra besvärliga och smärtsamma när du går på toaletten, även när du bara sitter ner. De kan också klia.
Ofta spricker hemorrojderna ut när man är på toaletten och pressar på. Då kan det komma blod på toalettpappret, men få inte panik. Hemorrojder är inte farliga. Och de skapar inte problem under förlossningen.
Ett tag efter förlossningen kommer att hemorrojderna i de flesta fall gå bort av sig själva. Men det finns alltid en risk för att de återkommer om du blir hård i magen eller blir gravid igen.
Läs mer om hemorrojder
Det finns inte mycket du kan göra för att förhindra att barnet och moderkakan trycker på venerna och därmed ökar sannolikheten för hemorrojder. Men du kan göra ditt för att undvika en hård och trög mage, vilket också riskerar att drabbas av hemorrojder. Om du följer dessa råd har du gjort vad du kan för att undvika:
Om du besväras av smärtsamma hemorrojder är det bästa du kan göra att försöka leva mer hälsosamt och ha bra toalettvanor.
Akut kan du lindra smärtan med en ispåse hopvikt i en handduk. Vänta ett tag och se om de besvärande utslagen försvinner av sig själv.
Om smärtan fortsätter, kontakta din läkare, som kommer att undersöka området i ändtarmen och bedöma om medicinsk behandling ska ges. I sällsynta fall remitteras du till en specialist som kan operera bort hemorrojderna. Men det är bara något som rekommenderas om det är mycket betydande olägenheter, då en operation kan ge komplikationer som blödningar, smärta och infektion. Och vanligtvis väntar man med operationen tills man har fött barn.
Om dina hemorrojder orsakas av hård mage och förstoppning kan du prova milda laxermedel som Movicol, som finns receptfritt på apoteket.
Om det inte har någon effekt, kontakta din läkare, som kommer att bedöma om du kan ha nytta av ett starkare laxermedel. Läkaren kan också ordinera kräm eller stolpiller för att behandla hemorrojderna.
Men medicinen ska inte ersätta de 2 liter vatten, den fiberrika kosten och den dagliga träningen som håller magen i rörelse och hemorrojderna borta.
Källa: Mette Holm, barnmorska