Gravid och plågad av hemorrojder? Se vad du kan göra

Trodde du aldrig att hemorrojder skulle drabba dig? Det är väldigt vanligt att gravida får dem. Och ofarligt. Men de är ju trots det otroligt irriterande. Se vad du kan göra här. Det handlar både om kost, motion, lyft och toalettvanor.

Gravid mage och ett glas vatten – gravida drabbas ofta av hemorrojder

HEMORROJDER – Massor av vatten är ditt bästa vapen mot förstoppning, som kan ge hemorrojder. Tillräckligt med vätska hjälper till att hålla avföringen mjuk och magen igång.

© gettyimages

De blöder, de kliar, de svider och de är nog inte direkt det första du berättar om när du du träffar nya människor. Men upp till var tredje person lider av hemorrojder, och hos gravida är det ännu vanligare. Som tur är finns det flera saker som du kan göra själv – både före och efter att hemorrojderna dyker upp.

Läs mer om hemorrojder under graviditet här

1 Varför får man hemorrojder under graviditet?


Du kanske tror att hemorrojder är ett gubbfenomen. Men de kan förekomma hos oss alla – särskilt hos gravida kvinnor.

Man kan beskriva en hemorrojd som ett slags åderbråck i ändtarmen. Och hos gravida kommer de oftast eftersom livmodern sätter press på blodkärlen. Utbuktningarna kan också uppstå om vi har förstoppning. Det skapar nämligen ett ökat tryck på tarmen. Hemorrojderna kan sitta både invändigt och utvändigt vid ändtarmens öppning.

De varierar i storlek och känns som en liten spänd påse när man känner på dem. Hemorrojder kan vara extra besvärliga och smärtsamma när du går på toaletten, även när du bara sitter ner. De kan också klia.

Ofta spricker hemorrojderna ut när man är på toaletten och pressar på. Då kan det komma blod på toalettpappret, men få inte panik. Hemorrojder är inte farliga. Och de skapar inte problem under förlossningen.

Ett tag efter förlossningen kommer att hemorrojderna i de flesta fall gå bort av sig själva. Men det finns alltid en risk för att de återkommer om du blir hård i magen eller blir gravid igen.

Läs mer om hemorrojder

Alla kan få hemorrojder – framförallt gravida. De är inte farliga, och försvinner ofta efter gravidteten.

2 Kan man undvika hemorrojder som gravid?


Det finns inte mycket du kan göra för att förhindra att barnet och moderkakan trycker på venerna och därmed ökar sannolikheten för hemorrojder. Men du kan göra ditt för att undvika en hård och trög mage, vilket också riskerar att drabbas av hemorrojder. Om du följer dessa råd har du gjort vad du kan för att undvika:

Kvinna på toalett illustration

HUR KAN MAN FÖREBYGGA HEMORROJDER? Dina toalettvanor är viktiga. Det ska varken gå för fort eller ta för mycket tid, och du ska aldrig hålla dig.

4 tips som förhoppningsvis håller hemorrojderna borta

Ta en promenad

Motion är ett viktigt verktyg för att förebygga och avhjälpa hemorrojder, eftersom det minskar sannolikheten för förstoppning. Utöver de rekommenderade 30 min måttlig motion som t ex kan vara en rask promenad, cykling eller simning är det en bra idé att göra venövningar.

Svullna ben – så här blir du av med vätskan

Mat och dryck

Du håller också igång magen och därmed hemorrojderna borta genom att äta fiberrik kost och dricka cirka 2 liten vatten om dagen. Och välj ett flytande järntillskott istället för tabletter, som kan ge förstoppning.

Toalettvanor

Gå på toaletten när du ska. Håll dig aldrig. Det skapar problem i avföringsrytmen. Och använd den tid du behöver för “projektet”. Varken mer eller mindre. Har du för bråttom blir inte tarmen tömd ordentligt. Och sitter du och pressar för länge blir det ett för stort tryck på blodkärlen.

Ta hjälp med matkassarna

Undvik tunga lyft som t ex att bära matkassar och flytta tunga möbler för att inreda barnrummet. Under den sista delen av graviditeten bör du också undvika att stå upp under för lång tid i taget, eftersom det skapar en press ner mot tarmen.

Läs mer om förstoppning hos gravida

3 Vad kan man själv göra åt hemorrojder?


Om du besväras av smärtsamma hemorrojder är det bästa du kan göra att försöka leva mer hälsosamt och ha bra toalettvanor.

Akut kan du lindra smärtan med en ispåse hopvikt i en handduk. Vänta ett tag och se om de besvärande utslagen försvinner av sig själv.

Om smärtan fortsätter, kontakta din läkare, som kommer att undersöka området i ändtarmen och bedöma om medicinsk behandling ska ges. I sällsynta fall remitteras du till en specialist som kan operera bort hemorrojderna. Men det är bara något som rekommenderas om det är mycket betydande olägenheter, då en operation kan ge komplikationer som blödningar, smärta och infektion. Och vanligtvis väntar man med operationen tills man har fött barn.

4 Får gravida ta medicin mot hemorrojder?


Om dina hemorrojder orsakas av hård mage och förstoppning kan du prova milda laxermedel som Movicol, som finns receptfritt på apoteket.

Om det inte har någon effekt, kontakta din läkare, som kommer att bedöma om du kan ha nytta av ett starkare laxermedel. Läkaren kan också ordinera kräm eller stolpiller för att behandla hemorrojderna.

Men medicinen ska inte ersätta de 2 liter vatten, den fiberrika kosten och den dagliga träningen som håller magen i rörelse och hemorrojderna borta.

Källa: Mette Holm, barnmorska