Tar huden skada om jag sover med sminket på?

Hudläkaren: Det här händer om du struntar i att träffa ansiktet, och så här bör du rengöra din hy.

Kvinna sover

ÄNNU EN ANLEDNING – Vill du undvika fläckiga sängkläder så tvätta ansiktet innan du går och lägger dig.

© iStock

Det är sällan man är sugen på en lång flerstegsrutin för ansiktstvätt på kvällen när man kanske redan slumrat en stund i soffan, och bara vill fortsätta sova. Det goda nyheten är att din hud absolut tål en natt eller två om du slarvar lite med hudvården på kvällen. Den dåliga nyheten är att du inte kan slippa det för alltid.

När du lägger, t ex foundation, på huden och inte tvättar av det på kvällen täpper det till porerna vilket kan leda till kvisslor. Luftföroreningar lägger sig också på huden. Det kan ge irritation och orenheter och påverkar cellernas förmåga att reparera sig själva. Med tiden kommer det att synas.

Lider du av rosacea eller akne blir din hud lättare irriterad när du skippar kvällstvätten, och använder du en anti agekräm, är det ofta på kvällen den ska på, vilket inte heller är möjligt om du lägger dig med sminket kvar. Så vänj dig vid en kvällstvätt av ansiktet.

LÄS OCKSÅ: Akne kan dyka upp hela livet – få hjälp med behandling här

4 tips till tvättrutinen

Tvätta alltid händerna innan du rör vid ditt ansikte. Då undviker du att tillföra bakterier till huden.

Använd ljummet vatten när du tvättar av rengöringen. För varmt vatten tokar ut huden.

Lär känna din hudtyp. När du väljer rengöringsprodukt är det viktigt att den passar för antingen fet, torr, normal eller kombinerad hud.

Rengör ansiktet morgon och kväll. På natten utsöndras fett och avfallsämnen från huden som du bör tvätta bort innan du lägger på makeup.

Källa: Susanne Vissing, specialistläkare i dermatologi