Tandläkaren: Så här blir du av med dålig morgonandedräkt

De flesta känner nog igen känslan av att vakna på morgonen med dålig andedräkt. Vi har fått en tandläkare att hjälpa oss med hur man blir av med den dåliga lukten.

Kvinna med dålig andedräkt

DÅLIG MORGONANDEDRÄKT – undvik dålig morgonandedräkt med god munhygien

© gettyimages

Det är helt normalt att ha dålig andedräkt på morgonen. Men det blir det ju inte trevligare av. Det finns faktiskt några saker du kan göra för att förebygga den dåliga lukten.

Läs mer om dålig morgonandedräkt:

1 Bakterier bär skulden


Det vimlar av bakterier på dina tänder, tunga och i munhålan. Faktiskt så många att experter uppskattar att var och en bär runt 700 bakterier i munnen. Det är just de bakterierna som oftast är skyldiga till din dåliga morgonandedräkt. Det kan dock också bero på andra saker, säger Christian Damgaard, tandläkare och docent vid Köpenhamns universitet.

Dålig andedräkt orsakas oftast av svavelhaltiga gaser, som kommer från bakterier du får in via maten, från mat som vitlök eller inflammatoriska processer i munnen eller de övre delarna av mag-tarmkanalen

“I munhålan beror den dåliga andedräkten oftast på en dålig munhygien.”

Om bakterierna inte rensas bort är det större risk att få tandlossning, karies eller halsmandelsstenar. Men rökning, hunger, diet och dåligt skött diabetes kan också orsaka dålig andedräkt.

Bakterierna i din mun sitter bland annat på och mellan tänderna medan resten gömmer sig bra i tungans fåror eller i små håligheter i munhålan och halsmandlarna. De älskar dina matrester och döda celler. När de mumsar loss på dem bryter bakterierna ner proteinerna och det producerar en del gaser som innehåller svavel.

Och svavelgaser luktar helt enkelt illa.

2 Saliv, mat och dryck är viktiga vapen


Om du är torr i munnen har du förmodligen också sämre andedräkt. Din saliv är det perfekta försvaret mot bakterierna, eftersom det hjälper till att tvätta bort en del av dem. Om din mun blir för torr ger du dem istället förutsättningar växa sig stora och starka, säger tandläkaren:

"Svavelhaltiga gaser är vattenlösliga, så saliv hjälper till att minska bakterier och dålig andedräkt. När vi sover minskar vår salivproduktion och därför bidrar inte saliven till att rengöra munhålans ytor i samma utsträckning som när vi är vakna."

På natten går vi 6-8 timmar utan att äta eller dricka, och detta hjälper till att torka ut munnen och minska salivutsöndringen, vilket är ännu en anledning till varför din andetag luktar värre på morgonen än resten av dagen.

3 Ha en bra munhygien


Trots att vi, från att vi är små, lär oss att borsta tänderna morgon och kväll, kan det mycket väl glömmas av då och då. Men det är en dålig idé att glömma att borsta tänderna. Förutom att hålla Karius och Baktus borta, hjälper borstningen också till att undvika alltför dålig morgonandedräkt.

“En elektrisk tandborste kan vara en bra investering, eftersom de effektivt tar bort bakterieansamlingar som bidrar till dålig andedräkt”
Kielenpuhdistin

KIELENPUHDISTIN – Hyvä suuhygienia auttaa välttämään pahanhajuista hengitystä. Kielenpuhdistin on oiva apuri suun bakteerien nitistämiseen.

© iStock

Använd tandtråd

Sist men inte minst rekommenderar Christian Damgaard att du använder tandtråd. Du har säkert också hört din egen tandläkare nämna det flera gånger, men tråd är ett viktigt verktyg i kampen mot dålig andedräkt. Du får ta bort en del av bakterierna mellan tänderna, som annars skulle ligga och gotta sig åt proteinerna från din middag hela natten lång. Resultatet? Drakandedräkt morgonen efter.

Läs också: Så här blir du av med dålig andedräkt

4 Skippa munskölj


Munskölj med en härlig mintdoft kan tyckas vara en bra idé till en början om du vill förvisa dålig morgonandedräkt, men i själva verket har det bara en kortvarig effekt på din andedräkt.

Det finns faktiskt inga bevis för att den kosmetiska varianten ger dig bättre andedräkt annat än en kort stund efter att du har använt den. Därför ska den inte användas ensam. Tandborsten och tandtråden är viktigast. Precis som att en deodorant inte hjälper om du redan luktar svett.

Men hur är det med den medicinska munsköljen, tänker du kanske? Om bakterierna är ansvariga för den dåliga lukten, varför inte försöka döda dem? Sveriges Tandläkarförbund rekommenderar sköljning med fluorid som komplement till tandborstning. Men många populära munsköljsmedel innehåller klorhexidin, som verkar bakteriepåverkande, och alkohol. Både klorhexidin och alkohol kan torka ut munnens slemhinnor och skada den naturliga bakteriefloran, och den ska man därför vara restriktiv med.

5 Orsaker till dålig morgonandedräkt