Så här tar du hand om dina tänder hela livet

Dina tänder ska helst hålla hela livet. Är det okej att dricka kolsyrat vatten, och ska du borsta tänderna före eller efter du äter godis? Läs om hur du håller dem friska och starka, oavsett om du är 20 eller 80 år, och gör vårt test för att ta reda på om du tar hand om dina tänder på rätt sätt.

Myter om tänder

TÄNDER – När du blir äldre kan det uppstå nya behöv, som du bör vara extra uppmärksam på.

© iStock

TEST: Vad kan du om dina tänder?


Har du någonsin funderat över om dina hörntänder är lite gulare än de andra? Vi har dykt ner i de många mysterierna om din mun och ger dig här möjligheten att lära dig mer om tandvård. Gör testet – kanske kommer du bli överraskad av några av svaren.

Vad ska man tänka på i olika åldrar?


För hundra år sedan fick de allra flesta löständer förr eller senare. Så är det, som tur är, inte idag när vi har mycket mer fokus på att hålla våra munnar och tänder hela och rena. Men det skadar ju inte att få ett par extra råd om tandhälsa på vägen. Se här vad du ska vara extra uppmärksam på i livets olika faser.

LÄS OCKSÅ: Parodontit – hur mår ditt tandkött?

Myter om tänder
© iStock

20-årsåldern

Om du dricker alkohol ofta kan det över tid sänka din salivproduktion. Mindre saliv gör att du lättare får hål i tänderna och infektioner i munnen. Trots att det finns roligare saker att lägga pengar på är det smart att prioritera sin tandhälsa redan i unga år. Kom ihåg att tandvård är gratis upp till 23 år.

Myter om tänder
© iStock

30-årsåldern

En del av oss har småbarn under den här tiden i livet och därmed ett större fokus på andras behov (av tandvård) än vårt eget. Men det är viktigt att du också tar hand om dina egna tänder, vilket i slutändan kan bespara dig smärta, sjukdom och kostnader.

Myter om tänder
© iStock

40-årsåldern

Många väljer att bleka sina tänder, men det är ingenting som löser problemet med missfärgningar för alltid. Emaljen blir mer mottaglig för missfärgningar från t ex vin, kaffe och te. Skölj munnen med vatten eller mjölk när du dricker vin, så att syran påverkar under kortare tid.

Myter om tänder
© iStock

50-årsåldern

En dyr ålder för många – men så behöver det inte vara. Med en bra munhygien kommer du långt i förhållande till att förebygga bl a tandköttsinflammation. Att gå till tandhygenist eller tandläkare regelbundet är smart att prioritera i den här åldern.

Myter om tänder
© iStock

60-årsåldern

En del äter medicin som har muntorrhet som biverkning. Gäller det dig ska du vara extra noga med din tandhygien och undvika att dricka för många söta saker. Tandläkaren kan ge dig råd, men det dagliga jobbet med tandborsten är både enkelt och gratis.

Myter om tänder
© iStock

70+

Om du inte har en eltandborste bör du köpa dig en. Kanske har din syn blivit sämre, och kanske är dina krafter i händer och armar inte heller vad de har varit. Det kan göra det svårt att borsta tänderna korrekt. En eltandborste ser till att du borstar lagom hårt.

Mer om dina tänder


TRE GODA VANOR SOM DINA TÄNDER SKULLE ÄLSKA

  1. Använd tandtråd. Den tar inte bara bort plack och matrester som kan leda till hål i tänderna, utan masserar också ditt tandkött och motverkar tandsten.
  2. Ät hälsosamt och varierat och håll igen med syrliga matvaror och drycker som saft, juice, smoothies och läsk – även de som heter light eller zero.
  3. Drick vatten eller mjölk. Välj gärna produkter som har ett högt innehåll av kalcium.
Myter om tänder

SURT VINGUMMI – Syran i de sura vingummina kan lösa upp emaljen i din tänder och sockret kan ge hål i tänderna.

© iStock

FEM (EXTRA) DÅLIGA GODISSORTER

NÄR DU ÄTER GODIS...
... så äter du kanske några få bitar varje dag istället för att trycka i dig en hel påse på lördagskvällen, eftersom du tror att det är mindre skadligt med lite i taget. Men det är faktiskt mycket bättre att “få det överstökat” och äta hela ransonen på en gång istället för att gå och småäta av sockerbomberna under veckan. I alla fall för dina tänder.

Surt vingummi

I de syrliga vingummina finns både socker och syra. Syran löser upp emaljen och sockret kan ge hål i tänderna.

Karameller

När du suger på dem utsätter du tänderna för ett långvarigt sockerbad.

Klubbor

Precis som med hårda karameller badar du dina tänder i socker när du suger på en klubba. Det är ju en karamell på pinne.

Kolor

Den sega kolan sitter kvar på tänderna under lång tid. De kan också fastna i tänderna och riva ut eventuella plomber.

Torkad frukt

Bara för att det är frukt är det inte bra för tänderna. Torkad frukt klistrar sig lätt fast i tänderna och det innehåller mycket fruktsocker, som kan ge hål i tänderna.

Artikeln publicerades i I FORM nr 19/2022