8 bra och användbara tips till färre gaser i magen

Trots att de då och då pressar på vid helt fel tidpunkt, ska du vara tacksam för dina fisar. De är i grunden ett hälsotecken, som liksom en ventil släpper på trycker på tarmarna. Men vill du ändå att det ska vara mindre luft i magen kan du testa våra tips.

En kvinna tar sig om magen. Hon behöver råd mot gaser i magen.

LUFT I MAGEN - Pruttar släpper på trycket i tarmarna, så hälsa dem välkomna. Gå på toaletten när de börjar att trycka på. Det är mer hälsosamt än att hålla dem inne.

© iStock

Pruttar både låter och luktar, ja. Men när luften lämnar tarmen faller trycket och skapar en bättre magkänsla.

Alternativet – att hålla fisarna inne – kan du också göra, men bara för en stund. Om du håller inne luften för länge, kan det snabbt skapa uppblåsthet och smärtor i magen.

Lider du av uppblåsthet och mycket gaser i magen är det därför bättre att justera de parametrar som skapar gaser från början. Här får du läkarens råd.

Tugga maten ordentligt

Att kasta i sig maten gör att du även sväljer en hel del luft. Så se till att tugga maten ordentligt innan du sväljer.

Mindre måltider är också att föredra framför väldigt stora portioner.

Fimpa

Förutom den – för vissa – berusande nikotinröken andas man in mycket luft när man röker. Om du är rökare och besväras av uppblåsthet finns här ytterligare en anledning till att sluta röka.

Tugga mindre tuggummi

En av anledningarna till att du fiser mycket är att du sväljer mer luft än nödvändigt. Om du tuggar mycket tuggummi, så skippa det en vecka och se om det har någon effekt mot gaserna i magen.

Lek matdetektiv

Om du plötsligt kommer på att du är gasigare än vanligt är det första du bör göra att ta en titt på din kost. Finns det något du äter mycket av som du kan dra ner på? Eller reagerar tarmen för att du har ätit något som du inte brukar? Gör små justeringar under några dagar och se vad som händer.

LÄS OCKSÅ: Vilka matvaror är bra och dåliga för dina tarmar?

Rör på dig

Det finns sjuttielva bra anledningar att motionera regelbundet. En av de bästa är för matsmältningens skull. Fysisk aktivitet stimulerar tarmens rörelser och minskar produktionen av gaser. Vid utomhusträning kan du släppa en fis utan att någon lägger märke till det.

Ät bara lite kål i taget

Det finns nästan inget som är nyttigare att äta än kål, men det kan bli för mycket av det goda! Kål, broccoli och bönor hör till de matvaror som är svårast att smälta för kroppen och därmed producerar mest luft. Så dela upp ditt intag i mindre portioner om du besväras av gaser.

Tillaga maten ordentligt

Ju mer finfördelad och tillagad din mat är, desto mindre luft utvecklas det i tarmarna.

Du kan t ex koka dina grönsaker eller riva morötterna på den fina sidan av rivjärnet. Vanligtvis är grova bitar bra för magen att jobba med, så gör det bara när du känner dig uppblåst.

Drick mindre bubbel

Alla drycker med kolsyra tillför extra luft i tarmarna och det finns väl ingen anledning att satsa på att få en uppblåst mage? Försök att undvika läsk, öl och andra kolsyrade drycker.

Undvik också drycker med artificiella sötningsmedel som kroppen har svårt att smälta.

LÄS OCKSÅ: Sanningen om sötningsmedel

Ballon der er pustet op

LUFT I TARMENE – kan hobe sig op, ligesom i en udspilet ballon. Og så kan det være befriende at slå en prut. Slip den straks ud, hvis ellers situationen tillader det.

© gettyimages

I FORM nr. 08/2023