Rakfinnar - så slipper du dem

En ny, fräsch rakhyvel, ett bra rakskum och lite tålamod - så är du på god väg mot lena ben och hårfri bikinilinje utan rakfinnar och inåtväxande hårstrån.

Följ vår enkla guide och slipp röda irritationsmoment runt bikinilinjen för alltid.

© iStock

11 tips för lena & fina sommarben

1. Undvik röda prickar

Röda prickar kommer när hårsäckarna är irriterade eller inflammerade. Använd därför en ren och vass rakhyvel och raka på rena ben. Var noga med att efterbehandla huden med aftershave eller fuktkräm, eventuellt med rengörande tea tree oil eller vårdande aloe vera. Följer du de övriga råden på det här uppslaget så minimerar du risken ytterligare.

2. Varm och våt hud underlättar

Våt hud får rakhyveln att glida enklare och på det viset blir rakningen både mer skonsam och mer effektiv. Huden får även gärna vara varm, så raka gärna benen efter badet eller i duschen.

3. Exfoliera benen först

Rakar du benen en eller två gånger i veckan är det smart att skrubba huden på benen först – t ex med en mild skrubbkräm eller en exfolieringshandske. På det viset tar du bort döda hudceller och skapar fri passage för rakhyveln. En omgång skrubb har också den fördelen att det kan lyfta upp oönskade hår från huden, så att rakhyveln lättare får tag i dem – speciellt på lite oframkomliga och svåråtkomliga ställen som på utsidan av ankeln och vid knäna.

4. använd rätt rakningsprodukter

Det bästa för din hud är om du använder en rakningsprodukt som är utvecklad för att mjukgöra håren och desinficera huden. Du kan lugnt använda rakskum för män, om du gillar doften. Du kan också smörja på balsam eller en lätt lotion, men det kan vara svårt att skölja av efteråt. Undvik helst att använda tvål, eftersom det torkar ut huden.

5. Raka i hårens växtriktning

Ja, det låter kanske konstigt, eftersom det känns som att det borde vara effektivare åt andra hållet. Men att raka med håren är mer skonsamt för både hud och hårsäckar. Kom bara ihåg att växtriktningen skiftar, beroende på var på benet du är, så raka inte bara upp och ner.

6. Håren blir inte grövre

När håren växer ut efter en omgång rakning, känns de grövre för att du rakat av dem på mitten där de är tjockare än vid spetsen. Det är den tjocka änden man märker av – och det betyder alltså inte att håren växer snabbare eller blir grövre när man rakat av dem. Hår är död vävnad, liksom naglarna, så de kan inte reagera när du rakar av dem.

7. Välj rakhyvel efter ditt behov

Om du tycker att du klarar dig bra med engångshyvlar kan du lugnt välja det. Lyxvarianten av en rakhyvel är en så kallad double-edge-rakhyvel, som har de “gammaldags” fyrkantiga rakbladen som man kan byta ut.

8. Köp din egen hyvel

Låna inte mannens rakhyvel. Du är inte van vid den och den kan både vara mindre flexibel och kantigare än rakhyvlar för kvinnor. Det ökar risken för att du ska skära dig.

9. Kontrollera engångshyveln

En engångshyvel kan, trots namnet, användas tills bladen är slöa. Vanligen har en engångshyvel max två blad, medan dyrare rakhyvlar har upp till fem blad, så engångshyveln slits snabbare. De har heller inte de mjuka lamellerna och den fjädring som den dyra har, så det kan bli en rivig rakning om bladen är slöa.

10. Ta dig tid

Raka försiktigt runt på alla framkomliga och oframkomliga ställen med både rakskum, rakhyvel och efterbehandling, och undvik att stressa igenom rakningen.

11. Skölj rakbladen grundligt

Rengör din rakhyvel från smuts, hudceller och hårrester, som kan få bladen att verka slöa, genom att skölja den grundligt. Dra eventuellt rakhyveln några gånger mot skärriktningen på en bit tyg som är fast i strukturen, t ex denimtyg. Låt alltid rakhyveln lufttorka och undvik att lägga den ner så vattnet samlas på bladen – fukt drar till sig smuts. Ställ den t ex i en mugg.

LÄS OCKSÅ: Hur tar man bort pigmentfläckar?

Efter rakning

  • Vårda huden med olja, aloe vera, en bra kräm eller eventuellt en antiinflammatorisk gelé direkt efter rakningen, så att du genast tillför huden ett skyddande lager istället för det du precis har rakat bort. Det lindrar, lugnar och stänger ute ovälkomna bakterier.
  • Har du tagit bort hår i bikinilinjen, undvik då trosor och byxor som stramar åt och går emot huden precis där, under de första 24 timmarna efter rakningen.
  • Skrubba huden ett par dagar efter att du tagit bort hår – och därefter regelbundet. Därmed reducerar du risken för inåtväxande hår. Se generellt till att hålla huden väl genomfuktad.

LÄS OCKSA: Åderbråck – så här förebygger och behandlar du dem