Artros: 4 ställen där motion gör skillnad

Atrtros är en folksjukdom, som drabbar många av oss i en eller annan grad. Rätt motion kan både lindra och bekämpa sjukdomenl. Se hur.

Kvinde, der træner

ARTROSE Motion har en dokumenteret effekt på flere udbredte gigtformer.

© iStock

Motion rekommenderas som smärtlindring för nästan all typ av artros. Framförallt vid artros i knäet finns det hög evidens för att motion verkar smärtlindrande och ökar funktionsförmågan. Det gäller både för styrke-, konditions- och koordinationsträning.

Motion lindrar artros på 4 fronter

Hjärnan får bättre känsla för kroppen

Träning förbättrar hjärnans känsla för kroppen, så du medvetet och omedvetet får bättre koll på vilken position t ex armar och ben befinner sig i. Flera undersökningar tyder på att en bättre kroppskänsla verkar mot artros.

Det beror möjligen på att hjärnan har lättare att tackla smärta när den lägger märke till vilka ställningar som är mest smärtsamma. På samma sätt uppstår åk- eller sjösjuka när hjärnan får motstridig information från syn- och balanssinnet.

LÄS OCKSÅ: 7 vinster din hjärna inkasserar när du motionerar

Rörelse ökar smidigheten

När artrosen sätter in blir leden stel, och man får svårt att röra den. Det startar en ond cirkel, där man rör leden mindre på grund av smärtorna och därmed inte ger leden möjlighet att öva upp en smidighet, som kan reducera smärtorna.

Träningen bryter den onda cirkeln, och studier tyder på att en större rörlighet i lederna är den avgörande orsaken till – och inte bara ett tecken på – att artrosen förbättras.

Starka muskler stabiliserar leden

Träning stärker musklerna runt den artrosdrabbade leden. Därmed utsätts leden för ett kraftigare drag, vilket tvingar brosket att bli starkare för att kunna hålla emot.

Det motverkar artrosens nedbrytande effekt. Leden blir också bättre skyddad när musklerna och den omkringliggande vävnaden stärks, och den kan då bättre självläka.

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar att träna postural träning

Signalmolekyler dämpar inflammation

Artros beror inte bara på ett mekaniskt slitage av lederna, utan också en kronisk inflammation som stressar brosk och bindväv. Inflammationen kontrolleras av immunförsvarets vita blodkroppar, och flera studier har visat att fysisk träning får dem att utsöndra kemiska signalmolekyler, t ex IL-10, som dämpar inflammationsprocessen. På så sätt bidrar träning direkt till att ta bort själva orsaken till artros.

Källor: 1177, Cancerfonden m fl.