Forskning: Motion är effektivt mot artros

Om du lider av artros ska du hoppa i träningskläderna. Forskning visar nämligen att motion både lindrar smärtan markant bättre än värktabletter och fördröjer knä- och höftoperationer.

Kvinnohand håller om knäet, artros

ARTROS Hälften av alla kvinnor över 40 år drabbas av artros. Men i motsats till vad många tror är motion faktiskt mycket bra, speciellt vid svår artros.

© iStock

Många människor med ledsmärtor undviker att motionera av rädsla för att förvärra smärtorna. Flera års forskning visar dock att motion faktiskt är extra effektivt som behandling av led- och höftsmärtor. Nu betonar forskningsledaren Ewa Roos att motion kan lindra smärtor vid svår artros.

Det ska göra (lite) ont för att vara bra

Det är inte förvånande att människor med led- och höftsmärtor är nervösa över att motionera, säger Ewa Roos. Om man börjar motionera relativt sent i livet, kommer man nämligen uppleva att smärtorna blir aningen värre. Enligt Ewa Roos blir smärtupplevelsen upp till 10 procent större. Det är dock helt normalt och endast en signal om att du gör något som kroppen inte är van vid.

Motion verkar bättre än Panodil

Om du håller fast vid motionen kommer du snart att märka en markant minskning av dina smärtor. Tränar du målmedvetet kan du faktiskt uppleva en smärtlindring som är dubbelt så effektiv som receptfri värkmedicin som t ex paracetamol. En ny studie med 10 000 deltagare med artros i knän och höfter visade att personer som motionerade två gånger i veckan under 6 veckor, i genomsnitt upplevde en smärtlindring på 25 procent. Deltagarna i studien följde två enkla smärtregler.

Det är inte bara personer med lättare artros som mår bra av motion. Även om du lider av svårt artros kan motion vara till stor hjälp. Det menar Ewa Roos och hänvisar till en studie där deltagarna under 95 procent av träningspassen upplevde smärtor som försvann efter ett par veckor.

Yoga är bra för både kropp och själ. Här är yogaövningar på video och en guide till de bästa yogaprylarna.

Rörelse fördröjer knäoperationer

Enligt Ewa Roos är det inte farligt att motionera, även om man har svårt artros. Faktiskt visar forskning att motion kan motverka behovet av knäoperationer. I en ny studie valde hela 75 procent av deltagarna, som alla uppfyllde kriterierna för en knäoperation, att skjuta upp operationen i minst ett år för att de fick så bra smärtlindring av träningen. Om du har artros och själv blivit sugen på att träna, så kom ihåg att följa smärtreglerna.

Källa: The Conversation, NCBI och NCBI.