5 anledningar att träna postural träning

Postural träning stärker både din balans, hållning, din förmåga att utöva sport och risk att falla – och så är det så enkelt att du inte ens behöver byta om.

Kvinnor som tränar postural kontrol genom att kasta boll

TRÄNA – en liten boll kan vara en bra träningspartner för att stärka din posturala kontroll. Läs om varför det är en riktigt bra idé.

© Jakob Helbig

Din posturala kontroll är viktigt för både balans, hållning, din förmåga att utöva sport och risken för fallolyckor, men som tur är går det att träna upp den.

Få 5 bra anledningar till att börja med postural träning här och gör sedan våra övningar, som fysioterapeut Pernille Springer har satt ihop till oss.

Testa om du behöver postural träning

5 anledningar: Därför ska du träna postural träning

DU PRESTERAR BÄTTRE NÄR DU TRÄNAR

Om du aldrig har känt dig som ett proffs när du tränar, så ligger hemligheten kanske i postural kontroll.

“Kanske har du tänkt: ‘Varför kan alla andra slå en backhand i tennis, när jag inte kan?’ Men när du tränar en sport kommer din kropp lätt ur balans, och den balansen är svårt att få koll på om din kropp och din hjärna inte kommunicerar så bra,” förklarar fysioterapeut Pernille Springer.

Hon tillägger att idrottsgrenar som t ex handboll, där man utsätts för plötsliga knuffar, och kampsport där man riskerar att få huvudet neråt inte heller brukar funka för personer med dålig postural kontroll.

DU FÖREBYGGER FALLSKADOR

Ju bättre postural kontroll och ju bättre du är på att röra dig, desto färre be- gränsningar sätter du upp för dig själv. Det gäller inte bara när du tränar, utan vid diverse aktiviteter i din vardag.

Har du dålig postural kontroll kommer du förmodigen att välja bort olika aktiviteter för att de känns obehagliga. Kanske undviker du att gunga eller ta en karuselltur med dina barn eller barnbarn, eller så undviker du att ha huvudet neråt när du är på yoga.

DU FÖREBYGGER FALLSKADOR

Oavsett om du är till åren kommen eller inte, är en av de stora vinsterna med att ha en bra postural kontroll att du inte är lika utsatt för fallolyckor – såväl nu som när du blir gammal. Cirka var tredje person över 65 år ramlar minst en gång per år.

DU FÅR EN MER VÄLFUNGERANDE RYGG

Ryggsmärtor kan ha många olika orsaker, men många som har ont i ryggen får också en dålig postural kontroll.

DU MOTVERKAR – KANSKE – ETT SVAGT SKELETT

Vi erkänner att det låter osannolikt, men enligt franska forskare kan din hjärna och ditt nervsystem ha inflytande på ditt skelett.

I studier med råttor har man sett att en dålig funktion i balansorganet, som ligger i innerörat och som är en del av den posturala kontrollen, ger svagare skelett, oberoende av hur mycket man rör sig i övrigt. Det krävs dock mer forskning innan man kan dra paralleller till människor.

Källa: Fysioterapeut Pernille Springer