6 alternativ till fredagsfikat på jobbet

På många arbetsplatser är det en tradition att ta med fika på fredagen, när någon fyller år, när det har gått bra för företaget osv. Här får du 6 nyttiga – och goda alternativ till fikat.

Plockgrönsaker med dipp

FREDAGSFIKA – Äter du också det ibland för att vara snäll mot den som bakat?

© iStock

“Du kan väl smaka i alla fall.”

“En liten bit skadar inte.”

Du har säkert hört alla typer av trugande och du har säkerligen försökt sitta med vid ett fikabord utan att ta något från fatet. Och du är inte ensam!

Det fikas på väldigt många arbetsplatser. Det är trevligt, men inte så trevligt om man känner sig pressad att äta på ett sätt man egentligen inte vill.

Vill du också testa att fasta? Lär dig per om periodisk fasta här

Det finns två möjliga lösningar här. Ena lösningen är att skaffa alternativ till fikabröd på bordet (bara då och då). Det andra är att skapa en kultur där det går alldeles utmärkt att hoppa över.

På tal om den första lösningen, så vi har t ex en person på redaktionen som bakar världens godaste bröd. Alla älskar när hon kommer med dem. Alla blev också väldigt glada när en kollega hade med sig ett stort fruktfat när hon fyllde år häromveckan.

Men det ska också vara okej att helt enkelt tacka nej, eller bara skippa fikat utan att säga någonting. Det kan man göra på ett snyggt sätt. Få tips här.

Tips 1: När du tackar nej...

... så börja gärna med att berömma den som bjuder. Du kan ju berömma personens arbetsinsats genom att t ex säga att kakan ser supergod ut, och samtidigt stå fast vid att du inte ska äta någon kaka idag. Eller så kan du säga att du inte äter sötsaker på jobbet över huvud taget. Då slipper du säga samma sak varenda fredag.

Tips 2: När du själv tar med något...

... så var tydlig med att säga att det är helt okej att tacka nej. Undvik att vara den som frågar: “Bantar du?”, om någon hoppar över. Du kan starta en kultur där det är helt okej att inte ta en kaka, utan att någon tar illa upp eller ifrågasätter.

Tips 3: Smått är lika gott...

… oavsett om du tar med dig något själv, eller ska äta andras godsaker. Många av oss har en tendens att tänka: “Nu har jag redan börjat, då jag kan lika gärna gå all in.” Men det är fel, för det blev för mycket först när du valde att tömma hela fatet. Skär en bit av fikabrödet eller fråga om det är någon som vill dela med dig.

Nyttiga godsaker att ta med till jobbet

Fikar ni hela tiden på din arbetsplats? Kanske kan du göra det till en vana att ta med ett nyttigt alternativ till en smör-mjöl-socker-bomb. Det är (också) god kollegakarma!

Frukt i säsong

På sommaren är det enkelt – ni kan bara frossa i jordgubbar och meloner. Men även på vintern kan en fruktsallad – ev citrusfrukter med lite vaniljyoghurt – sprida glädje.

Plockgrönsaker med dipp

Det är superlyxigt när någon annan har gjort jobbet att skala och skära. Hjälp dina kollegor på vägen med den dagliga portionen grönsaker genom att servera ett stort fat plockgrönsaker med hummus, jordnötssmör eller tzatziki till.

Hemgjorda ­bananpannkakor

Med en klick kvarg och sylt. Alla kommer bli glada. MUMS!

Få receptet på våra goda bananpannkakor här

Mandlar eller nötter

Hemrostade med salt. Gott!

Något icke ätbart

T ex en lek, en sång eller ett tal. Jag törs nästan lova att det är större chans att du går till historien för ett sådant initiativ än en drömtårta.

Inges grova frallor

Okej, vill du ha receptet? Här hittar du receptet på min kollegas otroliga bröd. Jag svär på att de kommer bli en succé även på din arbetsplats.