Förbränner jag mest fett vid låg intensitet?

Din träningsintensitet är bara en av många faktorer som har betydelse för din fettförbränning.

En kvinna som tränar

FETTFÖRBRÄNNING – Beroende på om du tränar hårt eller inte, kommer din fettförbränning påverkas. Det är dock inte det viktigaste.

© Jakob Helbig

Ja, i teorin.

Om vi ser till hur stor del fettförbränningen utgör av den totala förbränningen, så är den störst vid låg aktivitet. För fettförbränningen utgör en relativt sett större andel av din totala energiomsättning när du ligger i soffan än när du t ex springer.

Detta beror på – lite förenklat förklarat – att dina muskler har gott om tid att omvandla energi. Ju mer de får att göra, desto mer förlitar de sig på snabba (och mindre syrekrävande) kolhydrater istället.

Hur hög får min fettprocent vara?

Betyder det att den bästa träningen sker i slow motion? Självklart inte. Om du vill förbränna så mycket energi som möjligt är det den totala energiomsättningen som du behöver öka – och den blir så klart högre ju hårdare du tränar. Över tid kommer det att ha störst effekt på din energibalans, och om den balansen är negativ kommer du att tappa fett.

Med det sagt är det skillnad på din fettförbränning beroende på vad och hur intensivt du tränar och här är den högst vid måttlig intensitet.

Portionsguiden: Så ska du äta om du vill gå ner i vikt

Detta är dock mest något som toppidrottare kan spekulera i för optimal träningsrespons, så om du inte tränar för OS är det inte någon kunskap som är central för din träning.

För de allra flesta är den bästa träningen den de får gjord, så fokusera istället på att bevara din träningsglädje.

4 tips för ökad träningsglädje

Bli projektledare för din egen insats.

Se till att du har tid för och fokus på de mål du satt upp för din träning. Många tror att de ska känna sig peppade inför varje träningspass, men ofta är den bästa lösningen att skriva upp träningen i kalendern och “bara” få det gjort, och sedan kommer glädjen.

Gör det till en sport.

När du fördjupar dig i träning och kanske nördar ner dig med appar, utrustning och liknande kan du få stärkt motivation.

Fira din framgång.

Det är viktigt för din träningsmotivation att du hela tiden sätter upp nya mål, men det är minst lika viktigt för din träningsglädje att du firar målen du når.

Träna med andra.

Anmäl dig till gruppass eller en träningsklubb, träningsglädjen blir ibland större när du delar den med andra.