Gå ner dubbelt så mycket med en enkel kostförändring

En ny studie som publicerats i en erkänd tidskrift visar att det är förvånansvärt lätt att gå ner i vikt genom att undvika de typer av livsmedel som vi alla äter.

Kvinna som ställer sig på en våg

UNDER EN PERIOD AV KOSTFÖRSÖKET Det blev extra roligt att ställa sig på vågen.

© iStock

Fördubbla din viktminskning och upplev minskat sug – med bara en enkel kostförändring.

Det låter nästan för bra för att vara sant, men det är resultatet av en ny, stor studie från University College London, som har publicerats i den ansedda tidskriften Nature.

Så vad är receptet på det som kan låta som en mirakelkur? Det är faktiskt ganska enkelt: Ät mer hemlagad mat.

Läs också: Få en hälsosam och god middag med I FORMs menyer

Gick ner dubbelt så mycket i vikt

Deltagarna delades in i två lika stora grupper. Först åt den ena gruppen en blandad kost som innehöll en del ultraprocessade livsmedel, följt av en period där de kunde äta fritt. Slutligen hade de en period där de endast fick äta minimala mängder ultraprocessade livsmedel.

Den andra gruppen gjorde samma sak, men i omvänd ordning. Under hela försöket fick deltagarna mat levererat i rikliga mängder direkt till dörren.

Läs också: Vad är skillnaden mellan processad och ultraprocessade mat?

Så här åt de

Under perioden utan ultraprocessad mat åt deltagarna till exempel overnight oatsoch hemlagad pasta bolognese.

Under perioden då de åt mer ultraprocessade produkter ersattes de hemlagade måltiderna med till exempel en energibar och en fabrikstillverkad lasagne med kalori- och näringsinnehåll anpassat för att matcha måltiderna i kosten utan ultraprocessade ingredienser.

Efter åtta veckor var resultatet tydligt: Deltagarna gick ner mest i vikt när de inte åt ultraprocessad mat. Här gick de ner i genomsnitt 2 procent av sin kroppsvikt. Under den andra perioden gick de bara ner 1 procent – trots att båda grupperna fick lika mycket mat och fick äta så mycket de ville.

Läs också: Laga hälsosam, hemlagad mat – lite enklare

Fler överraskande fördelar med att undvika ultraprocessad mat

Deltagarna gick inte bara ner mer i vikt när de åt minimalt bearbetade livsmedel.

Under den period då de undvek ultraprocessad mat gick de främst ner i fett och kroppsvätska – inte muskelmassa. Samtidigt upplevde de, trots den större viktminskningen, minskat sug, som de för övrigt också hade lättare att motstå under den period då de åt mindre ultraprocessad mat.

Under båda perioderna fick alla deltagare en kost som var hälsosam och balanserad vad gäller innehåll av exempelvis protein, fiber och vitaminer. Det finns alltså något som tyder på att det spelar en stor roll hur din mat är bearbetad – och inte bara vilka näringsämnen den innehåller.

Läs också: Popcorn – är det nyttiga snacks?