En stegräknare får dig att gå mer

Vill du gärna motionera mer? Då ska du skaffa dig en stegräknare. Studier visar nämligen att en stegräknare får dig att gå och motionera mer – även på längre sikt.

Kvinna tittar på sin stegräknare

DU KAN RÄKNA DINA STEG PÅ MÅNGA SÄTT till exempel med ett aktivitetsarmband, en stegräknare eller med din mobil.

© iStock

En stegräknare håller dig frisk i många år

Experter har för första gången undersökt om en stegräknare gör dig mer aktiv på längre sikt. Och svaret är JA!

Flera undersökningar har efter hand visat att aktivitetsmätare och andra smarta prylar, som mäter din dagliga aktivitet, är bra för hälsan på kort sikt. Exempelvis får en stegräknare dig att gå 1,5 km mer varje dag. Men nu finns det också bevis för att stegräkning är bra på lång sikt, genom att motivera till mer rörelse.

I en studie genomförde drygt tusen testpersoner ett 12 veckor långt gåprogram. En grupp fick stegräknare som hjälpmedel medan en annan fick klara sig på egen hand, och när forskarna tre år senare jämförde de båda grupperna var det stor skillnad i aktivitetsnivåer: De som hade haft stegräknare gick mer varje dag och var i det stora hela bättre på att motionera hårt under veckans lopp.

Hitta ditt eget gåprogram här

Resultat efter tre år

Studien visade att de testdeltagare som hade använt stegräknare tog 600 steg extra om dagen. Dessutom motionerade de 24–28 minuter extra i veckan i måttligt eller hårt tempo.

Källa: St George's University of London

Gå ner i vikt med en stegräknare

SÅ MYCKET GICK MICHELLA NER I VIKT MED SIN STEGRÄKNARE. Tvekar du fortfarande på om du ska köpa en stegräknare? Läs då om 41-åriga Michellas otroliga resultat efter att ha använt den i tre veckor.

© Thomas Dahl