Träna hela kroppen på längdskidor

Att åka längdskidor blir snabbt en nästan medativ naturupplevelse. Utöver det är det dessutom en av de mest effektiva motionsformer som du kan ägna dig åt.

Längdskidåkning - därför är det så bra

När skidorna glider fram över den vita ytan och alla ljud dämpas av den mjuka snön, blir träningen nästan en meditativ naturupplevelse – även om du inte är ute i skogen på fjället, utan bara åker runt den lokala sjön.

Det känns nästan mer som att vara på semester än att träna. Längdåkning är också mycket lätt om du väljer en runda utan backar. Är du nybörjare, kör då på den klassiska längdåkningsstilen, där du växelvis skjuter fram fötterna, nästan som om du går. Det är helt klart den enklaste tekniken.

Skatingmetoden är mycket mer krävande, men ger också bättre träning. Använd armarna så mycket som möjligt, så att du tränar hela kroppen.

Effekt

Längdskidåkare är de idrottare som har bäst syreupptagningsförmåga. Det visar att längdskidåkning är en av de mest effektiva formerna av motion. Detta beror på att du använder både ben och armar när du svingar stavarna och pressar skidorna genom snön.

Investering

Räkna med runt 2 000–3 000 kronor för skidor, pjäxor och stavar. Köper du begagnat halveras kostnaden.

Svårighetsgrad

Lätt – om du väljer en plan runda. Det blir genast mer utmanande med backar, speciellt nerförsbackar kan vara svårt för nybörjare.