Kvinna stretchar, kettlebell i förgrunden
© iStock

Så tränar du med virus i kroppen

Ett virus behöver inte alltid hindra dig från att träna. Här får du tips och knep för att träna trots att du är förkyld.

8 februari 2018 av Signe Åsberg

Viruset lurar efter ett hårt träningspass

Om du ibland tränar hårt och länge (mer än en halvtimme med hög intensitet), måste du komma ihåg att ditt immunförsvar kan vara nedsatt i 3–24 timmar efteråt. Förmodligen beror det bland annat på att produktionen av ämnet IgA, som hjälper kroppen att avvisa virus och bakterier, blir sämre när du tränar hårt under lång tid.

Drömmer du om färre sjukdagar och starkare immunförsvar? Då ska du bara äta de här 8 råvarorna.

Ta därför extra väl hand om dig direkt efter hård träning. Se till att hålla dig varm, byt till torra kläder direkt och försök tvätta händerna ofta. Undvik sjuka människor. 

Vill du också veta och förbättra ditt konditionsvärde? Utmana då dig själv med ett Coopertest. 

4 sunda träningstips när näsan rinner

Ingen är helt immun mot infektioner. Om viruset slår till behöver det inte alltid betyda att du inte kan träna.  

Har du bihåleinflammation? Se symptomen här.

1. Småförkyld. 

Du kan välja ett lätt träningspass om du bara är lite förkyld och snorig och allmänt fri från feber eller smärta i kroppen. En lättare joggingtur kan till och med hjälpa till att ge lite extra luft i systemet. Men undvik att gå ut väldigt hårt.

Se hur du undviker att näsan rinner när du ger dig ut på en kort löptur.

2. Feber och ont i halsen.

Om du har feber, ont i halsen och/eller ont i hela kroppen, är det bäst att du stannar hemma och vilar. Använd tiden till att återhämta dig och koppla av tills du är frisk igen. Sömn hjälper mot sjukdom och förkylning. Här får du 6 tips för att sova bättre när du har ett virus i kroppen.

3. Frisk igen. 

Låt kroppen vila i några dagar när du blivit frisk igen – och träna sedan lugnt och försiktigt. Viruset kan ligga vilande i kroppen och göra dig sjuk igen, om du kör ett hårt träningspass dagen efter att du blivit feberfri.

4. Ha lite tålamod. 

Använd en vecka eller två för att komma tillbaka till full träningsnivå igen. Undvik att träna extra hårt för att komma i kapp efter en tids sjukdom. Tränar du efter ett program, så gå tillbaka en vecka i programmet och bygg upp dig själv därifrån igen. 

Saknar du inspiration till bra träningsprogram? Då får du den här – så kan du träna i ditt eget tempo.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar