Din ugn kommer att göra jobbet denna vecka. Vi älskar nämligen mat som tillagas i ugnsform och utgår i från att du också gör det. Vi har letat fram fem av våra läckraste recept på ugnsrätter och torr nog att du hittar minst ett par nya favoriter...
Att laga mat i ugnen har många fördelar. Först och främst är det enkelt. När du förberett ingredienserna och lagt dem i formen tillagar rätten faktiskt sig själv. Pröva till exempel måndagens rätt kyckling, grönt och pesto i form eller onsdagens recept, där lax får smak av purjolök, spetskål och mascarpone – mums!
Under tiden som middagen står i ugnen kan du passa på att röja upp i köket, och slipper göra det efter maten – en annan fördel. Tillagning i ugn är också perfekt för att fördjupa en råvaras smak. I tisdagens tomatsoppa ger de ugnsrostade tomaterna soppan en härlig sötma. På torsdag står barbecuemarinerad blomkål på menyn. De små buketterna serveras i varma tortillabröd med strimlade grönsaker och avokadodressing – aldrig har blomkål smakat bättre!
Du kan också se fram emot fredag. Då vankas det ugnsbakade, fyllda paprikor med en spröd, marinerad kålsallad.
Fast det allra bästa med en ugn är nog ändå att du kan använda den till att baka. Vad sägs om kanelbullar med dadlar? Vi gissar att du säger: Ja tack!
Veckans tips
Spara på värmen
En ugn drar förhållandevis mycket ström. Genom att tänka på ett nytt sätt när du lagar mat kan du spara på energin och minska din elräkning.
Förvärm inte ugnen Vänta med att slå på ugnen tills du sätter maten i ugnen. Då utnyttjar du all värme som uppstår även medan ugnen värmer upp. Du kan dock behöva lägga till 10-15 minuter på tillagningstiden.
Använd eftervärmen Låt inte eftervärmen gå till spillo. Stäng av ugnen de sista 10 minuterna av tillagningstiden.
Håll luckan stängd Ju oftare du öppna ugnsluckan desto mer värme försvinner och dest mer energi går åt för att ugnen ska komma upp i temperatur igen.
Använd varmluft Använd ugnens varmluftsfunktion. Du kan då ställa in flera plåtar samtidigt och ha ugnen igång under kortare tid.
Tina inte upp djupfryst mat i ugnen Om du ställer in frusna matvaror behöver ugnen vara igång längre och dra mer ström. Tina istället upp fryst mat i kylskåpet, där bidrar den till att hålla kylen kall och spar ström.
Utnyttja mikron Ska du värma upp lite lagad mat? Använd hellre mikron eller en kastrull på spisen än att sätta igång den energikrävande ugnen.
Källa: Forbrugerrådet Tænk
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.