Om du skulle hamna på en öde ö och bara fick ta med dig en ingrediens, skulle potatisen vara ett bra val. Få livsmedel är så näringsrika som potatisen, samtidigt som den har otaliga användningsområden och innehåller viktiga vitaminer och mineraler.
Vi har potatisen på menyn under vecka 42, då det förr i tiden var dags för skörd.
Om du har barn som bor hemma behöver de förmodligen inte arbeta på fälten, men de kan hjälpa till i köket...
På veckans meny står potatissoppa, krispiga rösti och ett gott mos. Till helgen är det potatispizza med räkor som står på menyn. Servera gärna en god sallad – till exempel en tomatsallad – vid sidan om.
Smakliga måltider!
Veckans tips
6 tips för kokt potatis
Alla kan koka potatis, men med de här tipsen blir de snäppet godare:
Koka potatisen med skal så bevarar du flest näringsämnen och mest smak.
Undvik att dela de stora potatisarna – de tappar smak. Koka istället alla potatisarna hela och fiska upp de små ur vattnet innan de större.
Häll bara på vatten så att de precis täcks med vatten och inte mer.
Lägg ett par kvistar dill i kokvattnet – det ger god smak.
Lägg ett lock på kastrullen och låt potatisen sjuda, inte stormkoka.
Använd en potatissticka för att känna när potatisen är klar.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.