En härlig sallad kan lätt utgöra middagen, vilket är särskilt bra en sommardag när de flesta av oss inte vill ha en stor, tung måltid. Psst ... och du kommer att ha plats för efterrätt också.
På I FORM älskar vi sallader, men för att de ska fungera optimalt som huvudmåltid behöver de förutom allt det gröna även proteiner, kostfiber och fett.
Bra proteinkällor till sallader: Kyckling, lax, tonfisk, räkor, ägg, torkade bönor, linser, quinoa, bönor, ärtor, parmesan eller kvargdressing.
Superbra fiberbomber till salladen: Kål, fullkornspasta, torkade bönor, linser, rotfrukter, speltkärnor eller quinoa.
Nyttiga fettval till salladen: Avokado, fetaost, parmesan, lax, nötter, frön, pesto eller olja-vinägerdressing.
När du komponerar en sallad, tänk på olika texturer och tillagningsmetoder. Att lägga till ugnsbakade rotfrukter, rostade champinjoner eller rostade nötter till råa sallader ger dig något extra.
I veckans meny hittar du fler exempel på goda och mättande sallader. Du kan se fram emot en uppfriskande sommarsallad med kyckling, pärlspelt och massor av vattenmelon. En tonfisksallad med ägg, oliver och grönsaker. Och en god sallad med färskpotatis, grön sparris, salladslök och lufttorkad skinka. Somrig och smarrig – både som den är och till grillad fisk, kyckling eller nötkött.
Alla älskar inte dressing på sallad, så servera den gärna vid sidan av. På så sätt blir det också lättare att använda eventuella rester. Salladen blir nämligen mindre blöt om den inte ska övernatta i kylskåpet under ett täcke av dressing.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.