Om din familj inte jublar när det står rester på menyn beror det förmodligen på att de inte har smakat I FORMs goda resträtter ännu. Njut av att du undviker matsvinn, sparar pengar och får god mat på en och samma gång.
Det är inte alls svårt och det känns bra att ta vara på resterna i stället för att slänga dem. Om du till exempel har lite pasta i kylen är den perfekt till pastasallad med vegetariska köttbullar som står på menyn på måndag. Du kan använda de grönsaker du redan har till salladen.
På tisdag är det stekt ris som gäller – perfekt om du har ris över. Ägg och edamamebönor ger ett mättande protein och naturligtvis har vi slängt ner några nävar grönsaker i pannan.
Överbliven kyckling är den perfekta ingrediensen för en utsökt Caesarsallad. I vår version har vi lagt till överbliven kokt matvete, som lika gärna kan vara ris, bulgur eller pärlcouscous. Toppingen är naturligtvis också en rest; krutonger gjorda av gammalt vete- eller rågbröd.
På torsdag blir det korvgryta – perfekt om du har kokt potatis över. Och vi kan lova dig att du kommer att bli populär hos alla i familjen.
Veckan avslutas med plåtmat – en allt i ett-rätt med lax och grönsaker. I receptet används broccoli, paprika och sötpotatis, men i stort sett alla överblivna grönsaker kan användas – rotfrukter, lök, tomater, pumpa och zucchini.
Veckans bonusrecept är en smoothie, så dina fruktrester kan också få en chans – särskilt de bruna bananerna. Kolla in vårt läckra mango- och hallonrecept (men i stort sett alla överblivna frukter, bär och kvarg eller yoghurt är välkomna att delta i festen).
Smakliga måltider!
Veckans tips
3 grymma restråd
Längst fram i kön. Ställ dina rester längst fram i kylskåpet i genomskinliga behållare. Därmed får du lättare koll på dem, och chansen att du använder dem är större. Du kanske till och med kan ordna en "använd mig först"-hylla i kylen.
Ta en bild. Fotografera ditt öppna kylskåp varje morgon. När du senare står i mataffären och ska handla kan du snabbt kolla vad du har på lager, och anpassa din handling efter det.
Gör en återkommande restdag. Ha gärna en dag i veckan då ni alltid äter rester. Då kan du samla ihop och använda allting på samma gång. Pastasallad, stekt ris, omelett, soppa, varma mackor och pizza är geniala rätter för rester.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.