Just nu är det fullt upp med zucchini – om du har dem i trädgården kan du säkert skörda massor. Även i butikerna kan du hitta den gröna grönsaken till ett bra pris.
Zucchinisäsongen är här, och det är jättegott.
Men visste du att zucchini faktiskt kan bilda bitterämnen i form av cucurbitaciner, som kan göra dig akut sjuk?
Det låter dramatiskt, men det är sant: Vissa zucchinisorter innehåller så mycket av ämnet cucurbitacin att du kan få magont, diarré och kräkningar om du äter dem.
Läs också: Zucchini – genial genväg till färre kalorier
Hur vet du om din zucchini är giftig?
Här måste du smaka dig fram.
Smakar din zucchini bittert eller metalliskt? Då innehåller den troligen för mycket av det giftiga bitterämnet cucurbitacin.
Kom därför ihåg att alltid smaka på zucchinin innan du tillagar den – oavsett om du grillar den, river den och lägger den i bröddeg eller i varma rätter.
Om du får en zucchini som smakar bittert eller metalliskt, spotta ut den omedelbart och släng den i soporna.
En giftig squash kan nämligen göra dig sjuk, även efter en enda tugga. Det gäller både rå och tillagad zucchini.
Här ska du också vara uppmärksam
Det är inte bara zucchini du ska vara uppmärksam på.
Cucurbitacin bildas av alla växter inom gurkfamiljen, vilket också gäller pumpa. Det går inte att se på fruktens utseende om halten cucurbitacin är hög eller låg så du bör också smaka på dem innan du tillagar dem. Spotta alltid ut starkt bittra grönsaker från pumpa- och gurksläktet.
Källa: Giftinformationscentralen