Jag har trädgården full av squash – hur använder jag dem?

Squash-plantan hör till de mest givmilda grönsaker vi har. Det är bara fantasin som sätter gränser när det kommer till att använda dem. Få våra bästa tips här.

Squash i en kastrull

SQUASH är gott och mättande

© iStock

Courgette, zucchini och squash – kärt barn har många namn.

Oavsett vad du kallar den är en sak säker: Plantan är mångfacetterad.

Den gurkliknande grönsaken kan användas i massor av rätter till både morgon, middag och kväll.

Smakmässigt gör den inte mycket väsen av sig, och även om du kanske tänker att det är en nackdel är det faktiskt ganska smart.

Tack vare att den inte tillför så mycket smak är det en perfekt “utfyllnadsgrönsak”, som kan läggas i massor av olika rätter utan att du – eller barnen – riktigt lägger märke till det.

Squashen funkar både att grillas, stekas och bakas, men du kan också äta den rå i sallader. Och medan du mumsar i dig vegetariska biffar eller squashkaka kan du glädja dig över att den är kalorisnål och att du får lite K-vitamin, fibrer och A-vitamin på köpet.

Så här använder du din squash

I en omelett

Skölj, skär, tärna eller skiva. Stek i panna och häll äggsmeten över. Då har du en snabb, mättande och nyttig frukost.

Som spaghetti

Gör strimlor av squash med en spiralizer och låt dem ersätta pastan till en laddning köttfärssås. Det besparar dig en del kalorier.

Läs också: 10 grönsaker som kan ersätta din pasta.

I vegetariska biffar

Byt ut den klassiska biffen mot en vegetarisk version gjord på squash, havregryn, lök, ägg och riven potatis.

I lasagne

Gör den klassiska rätten lättare genom att byta ut lasagne- plattor mot finskurna skivor av squash, som du varvar med köttfärssås för att till sist toppa med ost.

I bakverk

Squash gör dina kakor saftigare, så de håller sig färska under längre tid. Riv ner den gröna godsaken i en bröddeg, då blir brödet luftigare.