Vilket bröd är nyttigast?

Vad ska du tänka på när du köper och bakar bröd själv?

Gott hembakt bröd

HEMBAKAT ELLER INTE – spara in på salt och socker, det är hälsosamt.

© wichmann+bendtsen

Se upp med socker och salt.

Om du drömmer om nyttigt bröd är en bra tumregel att dra ner på salt och socker (inklusive honung). Men ta inte bort allt, för både socker och salt är bra för smaken och för att degen ska jäsa.

Så mycket fibrer som möjligt.

Använd fullkornsprodukter så långt som möjligt eftersom de innehåller viktiga vitaminer och mineraler samt kostfibrer som ger mättnadskänsla och är bra för matsmältningen. Du kan också lägga till frön, som bidrar med sunda fetter.

Läs också: TOPP 10: Här hittar du mest fiber

Protein.

Tillsätt protein till brödet genom att ersätta en del av vätskan i receptet med keso eller en surmjölksprodukt som fil, naturell yoghurt eller fil.

Använd baljväxter.

Grönsaker och särskilt baljväxter är en hit i bröddegen, eftersom de ger saftighet samtidigt som de bidrar med protein och fibrer. Tillsätt t ex vita bönor på burk eller baka med baljväxtmjöl.

Läs också: Är baljväxter på burk lika nyttiga?

Jäs länge.

Lång jäsning säkerställer att mineralerna från fullkornsmjölet är tillgängliga för matsmältningen. Om du använder jäst eller surdeg är mindre viktigt, det är den långa jäsningen som gör den största skillnaden näringsmässigt.

När du köper färdigt bröd …

Kolla sockerinnehållet.

Precis som med hembakning är det avgörande för hälsan att ditt bröd inte har bakats med alltför stora mängder socker, honung eller sirap.

Se upp för hälsoklingande namn.

Namn som ”morotsbröd” kan utstråla hälsa, men näringsinnehållet i varudeklarationen gör inte nödvändigtvis det.

Leta efter Nyckelhålet.

Titta efter den nordiska näringsmärkningen, Nyckelhålet. För att få det måste brödet innehålla mindre salt och socker, mindre och nyttigare fett samt mer fullkorn och fibrer än jämförbara produkter. Kort sagt har du hittat det nyttigaste brödet på hyllan om det är nyckelhålsmärkt.

Läs också: Vad betyder nyckelhålsmärket?

Frön kan innehålla många kalorier.

Bröd som skryter med mycket frön kan vara ganska kaloritunga. Solrosfrön, pumpafrön, chia- eller linfrön kan öka kaloriinnehållet, men också sänka fullkornsinnehållet. Så välj gärna ett högt innehåll av fullkorn – även i fröbröd.