Vilket bröd är nyttigast?
Vad ska du tänka på när du köper och bakar bröd själv?
Om du drömmer om nyttigt bröd är en bra tumregel att dra ner på salt och socker (inklusive honung). Men ta inte bort allt, för både socker och salt är bra för smaken och för att degen ska jäsa.
Använd fullkornsprodukter så långt som möjligt eftersom de innehåller viktiga vitaminer och mineraler samt kostfibrer som ger mättnadskänsla och är bra för matsmältningen. Du kan också lägga till frön, som bidrar med sunda fetter.
Läs också: TOPP 10: Här hittar du mest fiber
Tillsätt protein till brödet genom att ersätta en del av vätskan i receptet med keso eller en surmjölksprodukt som fil, naturell yoghurt eller fil.
Grönsaker och särskilt baljväxter är en hit i bröddegen, eftersom de ger saftighet samtidigt som de bidrar med protein och fibrer. Tillsätt t ex vita bönor på burk eller baka med baljväxtmjöl.
Läs också: Är baljväxter på burk lika nyttiga?
Lång jäsning säkerställer att mineralerna från fullkornsmjölet är tillgängliga för matsmältningen. Om du använder jäst eller surdeg är mindre viktigt, det är den långa jäsningen som gör den största skillnaden näringsmässigt.