Så förvarar du och får en avokado att mogna
Har du flera dagar, en dag eller bara 10 minuter på dig innan du ska servera din omogna avokado? Då får du 6 tips här på hur du ska förvara din avokado, så att den är mogen när DU behöver den.
Har du flera dagar, en dag eller bara 10 minuter på dig innan du ska servera din omogna avokado? Då får du 6 tips här på hur du ska förvara din avokado, så att den är mogen när DU behöver den.
Avokadon kan vara lite av ett mysterium. Antingen är den för hård för att äta, eller är den så brun att den åker direkt i skräphinken. Som tur är har vi samlat några smarta knep som gör din avokado mogen, så den är klar när DU ska använda den.
Vad betyder det att en avokado är ätklar?
Ska du inte använda din avokado på ganska länge? Och vill du undvika att den blir brun och tråkig? Lägg den då i frysen!
Avokadons textur förändras dock lite i frysen, och därför är vår rekommendation att du använder den tinade avokadon i en läcker guacamole eller en nyttig chokladmousse.
En avokado håller i genomsnitt 7–2 dagar, beroende på hur mogen den är. Och det bästa stället att förvara den är i en skål på köksbordet.
Så enkelt testar du om avokadon är mogen:
Har du två eller bara en enda dag på dig för att få din avokado att mogna? Lägg den då i en påse med en mogen banan eller ett övermoget äpple. Bananen och äpplet utsöndrar ethylen, som sätter fart på avokadons mognadsprocess.
Du kan också få en mango att mogna på samma sätt. Och med en mogen mango och avokado kan du göra en sund och tropisk sallad.
Trodde du att din avokado var klar för att ätas? Och därför har du delat den på mitten? Då kan du fortfarande förvara den på ett sätt som inte gör den oätlig.
Så gör du:
Är gästerna på väg? Och är avokadon fortfarande inte klar? Lägg den då i ugnen. Värmen snabbar på mognadsprocessen.
Så gör du:
*Är avokadon verkligen stenhård kan det krävas lite mer än 10 minuter.
Älskar du också avokado? Se här varför du kan frossa i den gröna stenfrukten
Vill avokadon bara inte mogna? Ge den då 30–60 sekunder i mikrovågsugnen på hög effekt.
Smaken kan ändra sig lite när du värmer upp den, men ska du använda den till guacamole så gör det ingen skillnad.
Om du ska göra guacamole, en smoothie eller något annat läckert med mosad avokado så kan du med fördel välja den ätklara avokado som du kan hitta i butikernas frukt- och grönsaksavdelning.
Det är avokado där mognadsprocessen har påskyndats med det ofarliga ämnet eten i kombination med rätt temperatur och rätt luftfuktighet. Det är samma process som sker när du till exempel låter äpplen och avokado ligga i samma fruktskål i rumstemperatur.