Nötter är nyttigare än många tror

Kaloriinnehållet som står på nötpåsen är lite missvisande, enlilgt forskare. Se hur mycket nötter du faktiskt kan äta per dag.

En utsträckt hand med nötter.

NÖTTER – Kaloriinnehållet i nötter är lite missvisande, menar norska forskare.

© iStock

Många av oss håller nog igen lite med nötterna när vi ser det höga kaloriinnehållet på påsen. Men vi behöver kanske inte vara rädda för de knastrande godsakerna.

Det menar två norska forskare, som har gjort en analys av fler än 60 vetenskapliga studier om sambandet mellan näringsämnen, matvaror och kroppsvikt. De upptäckte bl a att du kan äta upp till 50 g nötter om dagen utan att gå upp i vikt. Det motsvarar cirka två nävar nötter om dagen.

Håller dig mätt länge

Hur kan man undvika att gå upp i vikt när det är cirka 300 kcal i 50 g nötter?

Enligt forskarna kan det finnas flera förklaringar. Nötter är väldigt mättande, så när du äter mycket nötter äter du kanske mindre av andra saker. Dessutom är nötter rika på protein, som kroppen behöver använda mer energi på att förbränna än andra näringsämnen. Äter du 300 kcal från nötter, förbränns 75 kcal automatiskt under själva matsmältningen, enligt forskarna. Nötter är också proppfulla av nyttigt fett, där en del lämnar kroppen tillsammans med din avföring istället för att tas upp av kroppen. Smart!

Läs också: 8 myter: Sant och falskt om ämnesomsättning och kost

3 superegenskaper hos nötter

Håller hjärnan skarp

Flera studier pekar på att nötter är bra för hjärnans kognitiva funktioner, bl a minnet.

En spansk studie med 2.200 gravida såg t ex att de kvinnor som åt flest nötter under första trimestern fick de smartaste barnen. Framförallt valnötter, som är rika på nyttiga omega-3-fetter och antioxidanter, verkar ha en positiv effekt på hjärnan.

Bra för blodet

Fibrer och nyttiga fetter gör nötter till ren hjärtmedicin. Nötter sänker mängden skadligt kolesterol i ditt blod, så att risken för åderförkalkning och livshotande blodproppar minskar.

En studie med fler än 800.000 människor visar t ex att du har 30 % lägre risk för att få hjärt- och kärlsjukdomar om du äter minst 20 g nötter om dagen.

Läs också: Paranötter är späckade med nyttiga ämnen

Bra för dina tarmar

Nötter innehåller mycket fibrer, vilket är bra för ditt mage-tarm-system. Kostfibrer ger nämligen både bättre matsmältning och näring till tarmens goda bakterier.

En italiensk studie, från 2020, såg att en daglig portion valnötter i åtta veckor förbättrade försökspersonernas tarmflora.

De molekyler som tarmbakterierna producerar när de bryter ner nötterna sägs vara gynnsamma för våra tarmceller, som bland annat hjälper till att bygga upp immunförsvaret.