Så här blir din morgonkaffe nyttigare

Finns det något bättre än att kliva upp på morgonen och dricka en kopp varm kaffe? Om du häller i mjölk, är kaffet kanske ännu bättre för dig: En ny studie tyder nämligen på att kombinationen av kaffe och mjölk kan ha en extra bra effekt.

Tänk om dina dagliga koppar kaffe med mjölk faktiskt skulle kunna hjälpa ditt överbelastade knä eller din tennisarmbåge. Det låter magiskt, men en ny studie från Köpenhamns Universitet, som tidigare i år publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Agricultural and Food Chemistry, visar att kaffe med mjölk möjligtvis kan ha en ökad antiinflammatorisk effekt på kroppen.

Förklaringen ligger i kombinationen av antioxidanter i form av polyfenoler, som finns i kaffe, och proteiner som mjölk innehåller.

Så här äter du antiinflammatoriskt

Antioxidanter och proteiner är en magisk mix

Polyfenoler är en grupp av de mest kända antioxidanterna, och de finns i många olika matvaror, berättar Marianne Nissen Lund, professor i livsmedelskemi och en av huvudpersonerna bakom studien.

“Polyfenoler är en grupp antioxidanter som är naturligt förekommande i bland annat växter, frukter, grönsaker, vin, öl och kaffe. Utöver att finns i växtbaserade råvaror så tillsätts de också i animaliska matvaror eftersom de ser till att till exempel kött inte härsknar.”

Polyfenoler är kända för att ha en antiinflammatorisk effekt i kroppen, men mycket tyder på att de är ännu mer effektiva för att bekämpa inflammation när de får sällskap av proteiner, förklarar professorn:

“Det kan också uppstå inflammation i din kropp när du till exempel överbelastar en muskel, får ett slag och i samband med vissa sjukdomar, till exempel artros. Vi visste redan att polyfenoler kan ha antiinflammatoriska effekter i kroppen, men det nya i vår studie är att kombinationen av polyfenoler och proteiner ökar den antiinflammatoriska effekten,” berättar Marianne Nissen Lund.

Allt med måtta

I studien gav forskarna vissa immunceller en artificiell inflammation. De undersökte sedan hur immuncellerna reagerade när polyfenoler kombinerat med proteiner applicerades. Det visade sig att immuncellerna var dubbelt så bra på att bekämpa inflammation som de celler som bara hade tillsatts polyfenoler.

Nästa steg är att testa det på djur, och förhoppningsvis så småningom testa det på människor, för just nu vet forskarna inte om kombinationen har effekt på människor och i så fall i vilken grad, men att det är "troligt att den här mixen också kan ha en gynnsam effekt på inflammation hos människor, säger Marianne Nissen Lund.

Nu kanske du undrar om det betyder att du ska börja dricka liter kaffe med mjölk dagligen. Men det säger professorn i livsmedelskemi nej till.

”Allt med måtta”, säger hon och fortsätter: ”Det är alltid det allra bästa rådet när det kommer till mat. Vi vet inget om mängder ännu - dvs vilken koncentration som behövs innan det kommer att ha en antiinflammatorisk effekt på människor."