Kan vattenmelon ersätta vatten?
Det hörs på namnet att vattenmelon är extremt vattnig. Om du någonsin har undrat hur mycket vätska du faktiskt konsumerar genom att mumsa på denna saftiga frukt, har vi svaret här.
Det hörs på namnet att vattenmelon är extremt vattnig. Om du någonsin har undrat hur mycket vätska du faktiskt konsumerar genom att mumsa på denna saftiga frukt, har vi svaret här.
En av sommarens favoriter är den söta, krispiga och uppfriskande vattenmelonen. Om du är en av dem som kan äta stora mängder kan du känna extra tryck på blåsan under de följande timmarna.
Vattenmelon innehåller hela 93 procent vatten och du kan i stort sett uppfylla hela ditt dagliga vätskebehov om du äter en medelstor vattenmelon.
Frågan är om vattnet i melonen är lika hälsosamt som kranvattnet?
Läs också: 17 livsmedel med lågt kaloriinnehåll
"Vatten från frukt och grönsaker, inklusive vattenmelon, är inte sämre än vanligt vatten, och det kan vara bra för att släcka törsten när det är varmt och du inte dricker tillräckligt", säger Anne Wilhjelm Ravn, klinisk dietist vid Århus universitetssjukhus.
"Vattenmelon kan till exempel vara en bra lösning för att ge dina barn vätska på sommaren, eller om du är äldre och äter lite och behöver extra kalorier genom ditt vätskeintag."— Anne Wilhjelm Ravn, klinisk dietist vid Århus Universitetssjukhus
Tidigare var rekommendationen 2–3 liter vatten per dag, men numera vet vi att vi också får i oss en betydande mängd genom maten. Rekommendationen är nu 1–1,5 liter vatten per dag – lite mer när det är varmt.
Läs också: Bitter-melon – helt sin egen
Enligt Anne Wilhjelm Ravn är anledningen till att hälsomyndigheterna rekommenderar vatten som den primära vätskekällan att det inte finns några kalorier i vatten och att vi måste äta en varierad kost.
Läs också: 7 förnuftiga alternativ till vatten
"Du kan tillgodose ditt dagliga vätskebehov med en hel vattenmelon, men till skillnad från vatten innehåller den kalorier. Och om du lever på vattenmelon hela sommaren går du också miste om viktiga näringsämnen från andra livsmedel", förklarar hon.
KÄLLOR: Anne Wilhjelm Ravn, klinisk dietist vid Århus universitetssjukhus