Ät mer naturligt med 5 byteshandlar
Att äta naturligt kan vara en utmaning, många livsmedel är inte alls så naturliga som de utger sig för att vara. I FORM hjälper dig - här kommer 5 alternativ som får dig att äta mer naturligt.
Att äta naturligt kan vara en utmaning, många livsmedel är inte alls så naturliga som de utger sig för att vara. I FORM hjälper dig - här kommer 5 alternativ som får dig att äta mer naturligt.
Att äta naturligt står högt i kurs när vi väljer mat. Behovet att äta naturligt färska råvaror och mat lagad från grunden i stället för köttklister och kemiska tillsatser växer, både här hemma och ute i världen. Äta naturligt = äta hälsosamt
Att äta naturligt innebär att du får i dig fler vitaminer och mineraler genom maten. Allt som är nyttigt försvinner i takt med att ett livsmedel bearbetas och processade livsmedel som pålägg, korv och halvfabrikat tillsätts även ofta massor av socker och salt. Socker tillsätts vid tillverkningen för att det tilltalar dina smaklökar och får dig att köpa mer. Samtidigt förlänger det produkternas hållbarhet. Det är win-win för tillverkaren, men inte för dig! När du väljer att äta naturligt kan du nästan inte undvika att få i dig mindre salt och socker och därmed sänker du risken för att utveckla fetma, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes när du väljer att äta naturligt. Att äta naturligt blir enkelt med I FORM!
Vi har handplockat 5 livsmedel som det är bra att hålla sig undan – och 5 som tar dig i en mer hälsosam och naturlig inriktning.
Det kallas för nyttigt godis, men många torkade frukter är feta, söta och fulla av tillsatsämnen. En påse torkad tranbär innehåller till exempel 14 sockerbitar, enligt en undersökning från Tandläkarföreningen. Torkade aprikoser är knallorange, för att de behandlas med svaveldioxid och sulfiter och näringsvärdet i torkade bananskivor kan i princip jämföras med potatischips.
LÄS OCKSÅ: Torkad frukt – är det nyttigt?
Om du köper ekologisk frukt, är du i princip garanterad att det inte finns pesticidrester i den. Om du inte har råd att köpa ekologiskt, kan du köpa svensk frukt, eftersom den innehåller mycket mindre pesticider än importerad. Det beror på att vi har färre godkända pesticider här och det finns heller inte så stort behov att använda pesticider på grund av vårt kyliga klimat och den korta transportvägen.
Det finns många fördelar med att göra egen dressing istället för att välja de fettfattiga färdigvarianterna på flaska i butiken.
Det är möjligt att färdiga dressingar och såser är fettsnåla, men fettet ersätts ofta av socker(arter), salt, stabilisatorer, konserveringsmedel och eventuellt färgämnen.
Gör din egen dressing av till exempel mosad avokado blandad med vitlök. Eller pröva konserverad tomat och matyoghurt blandat med kryddörter, eller vinägrett av vitvinsvinäger, olivolja, peppar och salt. Du kan även ersätta dressingen med bara nötter, oliver eller fetaost.
LÄS OCKSÅ: Gör din egen rödbetshummus
Även om brödet ser härligt grovt och mörkt ut när det ligger på hyllan i affären, är det inte alltid bakat på fullkornsmjöl. Mörkt bröd kan mycket väl vara kamouflerat vitt bröd, då en del brödtillverkare tillsätter maltmjöl till ljust bröd för att ge det ett rustikt och nyttigt utseende. Ofta innehåller det färdigköpta brödet dessutom mycket salt, emulgatorer, sirap eller socker.
Om du själv bakar ditt bröd kan du vara helt säker på vad det innehåller. Du kan mycket väl baka ett mycket välsmakande bröd där över hälften av mjölet är fullkornsmjöl. Riktiga bagare är också mycket bra på det. Fråga dem vad degen innehåller.
Ät frukt och grönt istället för piller och andra kosttillskott. Det är en bättre väg till en balanserad kost.
Multivitaminer och särskilda kosttillskott är i bästa fall slöseri med pengar för de flesta av oss – i värsta fall direkt skadliga. Kosttillskott innehåller ofta onaturligt höga doser av en bestämd vitamin och då några av vitaminerna lagras i fettvävnaden, kan det ha mycket skadliga effekter. Till exempel ökar för höga doser av E-vitamin risken för hjärnblödningar och för höga doser järn kan ge leversvikt.
LÄS OCKSÅ: 6 frågor om multivitamin
Om du äter en naturlig och varierad kost med massor av frukt och grönt, fet fisk, magert kött, samt fullkorns- och mejeriprodukter, kommer du inte att sakna varken vitaminer eller mineraler.
I köttpålägg tillsätts enorma mängder salt, till exempel innehåller rökt skinka och kassler mellan 4 och 6 gram salt per 100 gram. Dessutom tillsätts ofta socker, färgämnen och konserveringsmedel som natriumnitrit, som misstänks öka risken för cancer.
Gårdagens middagsrester innehåller vanligtvis under 1 gram salt per 100 gram. Ägg eller fiskpålägg är också bra alternativ med både mindre salt och bättre fettsyresammansättning.
Du kan även köpa ekologiskt, svenskt pålägg. Det är tillåtet att använda nitrit i ekologiska livsmedel i EU, men i praktiken görs det inte i Sverige.