Stärk din relation med kärleksspråk
Om du tycker att din partner är dålig på att visa uppskattning, kan det vara för att ni uttrycker er på olika sätt. Hitta vägen till färre missförstång och en starkare relation.
Om du tycker att din partner är dålig på att visa uppskattning, kan det vara för att ni uttrycker er på olika sätt. Hitta vägen till färre missförstång och en starkare relation.
Teorin om de fem kärleksspråken är uppfunnen av den amerikanska parterapeuten och ph.d. Gary Chapman. Det visar att var och en av oss visar och uppfattar kärlek på fem olika sätt. Du kan göra testet här om du inte redan kan ditt kärleksspråk.
Här nedanför får du tre steg till att använda ditt kärleksspråk i praktiken för att stärka relationen.
Oavsett kärleksspråk krävs det att du går igenom samma tre steg i processen.
Lycka till med processen. Och inte minst med kärleken.
Hitta vad du innerst inne längtar efter och förvandla din längtan till en önskelista med konkreta åtgärder som din partner kan vidta för att få dig att känna dig mer uppskattad.
Har du gjort testet har du troligen fått en känsla av vilket kärleksspråk som är din preferens. Men vad händer om du har flera olika kärleksspråk? Och vad ska du ha informationen till?
Enligt upphovsmannen till kärleksspråken, den amerikanska parterapeuten Gary Chapman, finns det tre bra metoder för att hitta ditt kärleksspråk. De kan förtydliga för dig om du är osäker på vad ditt primära kärleksspråk är, t ex om dina preferenser är uppdelade mellan två olika kärleksspråk. Du kan fråga dig själv:
Hur uttrycker du oftast kärlek till andra?
Det sätt vi själva visar kärlek på kan också vara vårt egna kärleksspråk, eftersom vi ofta gör saker för andra, som vi önskar att de gjorde för oss.
Vad beklagar du dig oftast över för din partner?
Det du är missnöjd med kan avslöja dina innersta önskemål och behov.
Vad ber du oftast din partner att göra för dig?
Är det t ex att hämta saker eller ta disken, är ditt kärleksspråk förmodligen att göra tjänster.
Nu ska du gräva djupare och ringa in de handlingar du efterfrågar för att du ska känna dig älskad. Ju mer konkret du kan uttrycka dina behov, desto enklare blir det för din partner att uppfylla dem. Följande frågor kan få dig att komma närmare svaret:
Vilka saker önskar jag att min partner gjorde mer av?
Vad hände senaste gången jag kände mig älskad?
Vad gjorde personen och hur fick det mig att känna?
Tänk ut fem konkreta saker du önskar att din partner gjorde för dig.
Berätta vad du behöver för att känna dig betydelsefull för din partner. Det kan vara sårbart och svårt, ja, men det är viktigt för att ni ska kunna vara nära.
Det som kan kännas som självklara kärleksförklaringar till dig kan vara något som din partner inte ens har tänkt på. Därför måste det sättas ord på det.
Du kan antingen introducera din partner till de fem kärleksspråken. Eller så kan du ta det i små steg genom att t ex lägga märke till att när din partner gör något du gillar – oavsett om det är att krama dig när ni ses eller att vara chaufför när du ska ut på stan.
Du kan också säga vad du behöver. Det kan t ex vara: ”Vill du sitta i köket medan jag lagar mat? Jag älskar när vi är tillsammans.”
Vissa tänker att magin förtas när man berättar för sin partner vad man vill ha. ”Om hen verkligen kände mig, skulle hen veta det själv.” Den enda känslan som den strategin leder till är besvikelse! Den mogna relationen kräver att vi vågar sätta ord på det vi behöver.
De flesta känner en typ av känslomässig blockad i att uttrycka sina önskemål. “Hen kommer inte att bry sig” eller “jag är inte tillräckligt viktig för att kunna kräva det av hen”. Den typen av begränsande tankar kan bromsa dig.
Rädsla väcks lätt om du riskerar att bli avvisad av din partner med en axelryckning eller rullande ögon.
Tre små råd kan hjälpa dig. Först kan du erkänna att du är nervös. Det i sig kommer att udden av ångesten. Du kan också dela din rädsla med din partner, för då är chansen större att du kommer att mötas med empati. Slutligen kan du fråga din partner om hen förstår vad du menar och om ni kan testa det ett tag. Då är processen igång.
Målet är att lära sig “tala den andras språk” och inte minst: vänja sig vid att göra det ofta och autentiskt.
Du har kommit fram till vad du behöver för att känna dig älskad. Du har kanske till och med vågat prata med din partner, som kanske har kvitterat med att dela sina egna tankar och önskemål. Nu saknas bara den sista biten av processen: Att ni använder kärleksspråken i praktiken.
Ni är inte i mål än. Man kan till och med säga att det är nu arbetet börjar. Ett stort hinder kan torna upp sig framför dig: Hur kan du ens tala ett kärleksspråk som inte är ditt eget, utan att det verkar stelt och konstlat?
Det är som en späd planta som ska slå rot för att växa. Det kräver en bra grogrund av lika delar tillgänglighet, lyhördhet och engagemang mellan er. Utan de tre ingredienserna kan ni inte öppna upp er för varandra. Hur tillgänglig, lyhörd och engagerad är du, när din partner vill prata med dig om någonting?
Till en början kan det nog kännas lite svårt att visa din partner kärlek på ett språk som inte är ditt eget. Enligt grundaren av kärleksspråken kan alla lära sig alla språk – det tar bara lite tid. Bryt ner det i småbitar.
Känner din partner kärlek genom beröring kan du t ex stryka hen över ryggen när ni går förbi varandra där hemma. Med tiden kommer det att kännas mer naturligt för dig. Ge på samma sätt din partner tid att vara nybörjare i att uttrycka sig på “ditt språk”.
Kom ihåg: Det blir mer meningsfullt för din partner att utföra kärlekshandlingarna för din skull, om du förklarar att det är precis vad som krävs för att du ska känna dig värdefull. Denna djupare innebörd kan vara en motivation, för då behöver man varandra. Två personer som klarar alla situationer bra utan den andras stöd löper ofta större risk att göra slut.
Källa: Jette Simon, psykolog och parterapeut