7 hörnstenar för evig kärlek

En bra, livslång relation bygger på några enkla principer och grundpelare. Finns de på plats kommer nog kärleken att hålla för både vardagens trivialiteter och stora kriser.

Evig kärlek

SÅ BLOMMAR KÄRLEKEN 7 blommor under kudden och du drömmer om den rätte. Men sen då? Här får du sju tips på hur ni håller liv i kärleken.

© iStock

Så blommar kärleken vidare

1. Var delaktiga i varandras liv

Den största glädjen i en parrelation är känslan av att bli förstådd, att älska och bli älskad tillbaka. Men hur kan man älska om man inte riktigt känner den andre?

Så frågan är hur väl du egentligen känner din partner - och hur öppen du är mot honom. Vänskap och intimitet fungerar som kittet i förhållandet, och par som känner varandra väl är bättre rustade att hantera konflikter. Det räcker inte att lära känna varandra väl i början av ett förhållande. Vi förändras hela tiden och det gäller att ha kunskap om varandras innersta tankar, känslor och drömmar, en ständigt pågående process eftersom vi alla förändras efter hand som åren går.

Det betyder inte att man en kväll i veckan för långa, djupa samtal. Men det är viktigt att du berättar vad du tänker på, kanske konflikter på jobbet - och inte glömmer att fråga honom hur han mår.

Att känna varandra väl kan vara allt från att veta att han helst vill ha båda låren på den stekta kycklingen till vad som är hans livs dröm. Men tänk på att inte bara förvänta ärlighet från honom - du måste också vara ärlig mot dig själv.

2. Visa ömhet och respekt

Om ni kan leva upp till dessa "krav" kan ni rädda förhållandet genom alla kriser. Men den ömhet och den respekt som ni kände för varandra i början av förhållandet kan drunkna i alla besvikelser, svek och sårade känslor. Om ni kan återuppliva ömheten och respekten fungerar det som ett motgift till det förakt som ofta följer i spåren av ett förhållande i kris.

Ett bra test är att fundera på hur ni minns ert förflutna. Minns ni allt det vackra, positiva som varit? Försök på-minna varandra om vad ni sa, gjorde och tänkte den gången ni precis hade träffats. Hur ni försökte imponera på varandra och göra intryck för att få den andre intresserad. Dessa minnen kommer säkert att framkalla skratt - och kanske väcka liv i slumrande känslor.

Öva er i att tänka positivt om varandra. Har ert förhållande gått snett kan det vara svårt. Men tänk efter om det inte finns sidor hos honom som förtjänar din ömhet och som du respekterar. Och även om du inte älskar alla sidor hos din partner så fokusera på dem du respekterar och högaktar och håller av honom för.

3. Stöd varandra i vardagslivet

Ett parförhållande kan inte överleva på romantiska middagar i skenet av tända ljus någon gång då och då.
Tror ni det så kan det bara gå åt ett håll: åt skogen! Det viktigaste i ett förhållande är att vardagen fungerar bra. Lär er att använda det dagliga småpratet till att stötta och få stöd av varandra.

Det händer att par ignorerar varandras emotionella behov - inte av elakhet, utan av tanklöshet. Men det är inte så svårt att göra något åt det, t ex genom att dela alla de småsaker som vardagen är fylld med, som att gå ut och handla
tillsammans eller att inte glömma att fråga hur dagen har varit när man ses på kvällen efter jobbet. Ta partnerns parti när han råkar ut för yttre stress, t ex om han blir ovän med sin chef. Och glöm inte att empati ofta är viktigare än att hitta en lösning på problemet.

Se till att ha ögonkontakt, lyssna och kom med små instämmanden som visar att du bryr dig. Att vara på varandras sida är en av grundpelarna i ett lyckligt parförhållande.

4. Lyssna och låt dig påverkas

De flesta kvinnor accepterar med självklarhet partnerns inflytande. En del män kan däremot ha svårare att dela på makten och visar sitt motstånd direkt eller indirekt, t ex genom att köpa en ny, dyr bil utan att först diskutera saken med henne, eller genom att glömma bort att de har bjudit hem vännerna på middag i helgen. Vad män kan lära av sina fruar är emotionell intelligens - att släppa på prestigen och ibland ge efter - för att vinna i långa loppet. Vinna genom att tilliten och respekten mellan parterna och mellan pappan och barnen ökar. En partner som hårdnackat vägrar att låta sig påverkas riskerar att bli en tragisk figur. En person som livet igenom varit så rädd att släppa ifrån sig makten och kontrollen att han slutar sina dagar i ensamhet och känslo-mässig isolering.

Tänk på att om du lyssnar till din partner och frågar honom till råds så uppstår en känsla av gemenskap -att ni är kompisar och verkligen likvärdiga parter i förhållandet. Ni fattar tillsammans alla beslut, både stora och små.

5. Kompromissa där det går

Starta diskussionen mjukt - hårda konfrontationer leder ändå ingen vart - och skapa och ta emot försoningsförsök. Lugna varandra, försök kompromissa och var tolerant inför varandras fel och brister. Nyckeln till alla konfliktlösningar är att acceptera varandras personlighet.

En människa måste ju känna sig accepterad för att kunna förändra sig. Och verkligheten är i sådana här sammanhang subjektiv, det finns oftast inget rätt eller fel i en konflikt - bara olika synvinklar. Par som hållit ihop länge har lärt sig att se på varandras egenheter som lustiga detaljer i personligheten.

Som i fallet med maken som alltid var ute i sista minuten. I stället för fruktlösa försök att förändra honom började hustrun tillämpa en annan strategi. Var de t ex bortbjudna uppgav hon alltid att den började en halvtimme tidigare än vad den reellt gjorde. Den äkta mannen visste mycket väl hur det förhöll sig men höll god min. Och hon fick den tidsmarginal hon behövde för att känna sig lugn.

Alltså: hacka inte på din partner för småsaker - det förstör förhållandet.

6. Lär att leva med livslång konflikt

Vad gör man t ex om han absolut inte vill ha barn och hon drömmer om önskebarnet? Om han är hemmamänniska och älskar att vara för sig själv, medan hon älskar fest och trivs som fisken i vattnet i festliga sammanhang, helst varje kväll? En konflikt som fullständigt låst sig är ofta ett tecken på att det handlar om parternas djupaste behov i livet. Drömmar som är en del av personligheten, t ex frihet, trygghet, ordning, rättvisa, eller att klättra så högt som möjligt på karriärstegen. I harmoniska förhållanden hjälper parterna varandra att nå sina livsmål - utan att de nödvändigtvis måste dela samma drömmar.

Och låsta situationer kan uppstå av det mest banala - ofta för att det bakom ligger upplevelser från barndomen. Hon vill t ex att de går ut och äter varje fredagskväll - det är en speciell lyxkänsla hon bär med sig från sitt barndomshem. Man han vill äta hemma för som barn kände han sig lyxig när hans annars stressade mamma varje fredag lagade riktig mat till hela familjen hemma.

Det är i varje fall viktigt att erkänna att bakom låsta konflikter ligger nästan alltid skillnader i drömmar. Det är viktigt att låta drömmarna komma fram i ljuset. Han vill kanske inte ha barn för att han drömmer om att resa - men det kommer aldrig fram i barndiskussionerna.

Känner du att ni står i en låst situation är målet inte att lösa konflikten utan att gå från låsning till dialog så att man kan lära sig att respektera varandras drömmar, acceptera skillnaderna och skapa reda i ämnet. Försök finna den minsta gemensamma nämnaren och kom överens om en tillfällig kompromiss. Att t ex inte skaffa barn de närmaste åren men inte heller kategoriskt säga nej.

7. Få gemensamma upplevelser

När det talas om andra kulturer så tänker de flesta säkert på andra folkslag. Men så främmande behöver det inte alls vara. Tänk på att varje familj faktiskt är en egen liten kultur - och i ert parförhållande har ni en mikrokultur med små ritualer, gemensamma minnen och annat som just ni har gemensamt som par eller familj.

Att ge näring åt gemenskapen är viktigt för att ett förhållande ska bestå och utvecklas. Ritualer, t ex något extra gott på lördagskvällarna eller att man pysslar om varandra när man är sjuk, är exempel på sådant som stärker gemenskapen. Eller att äta middag tillsammans varje kväll - utan att se på teve samtidigt.

Det kan också vara att dela varandras upplevelser på det mer personliga planet och med andliga mål. Det kan vara drömmar ni gemensamt utvecklar. Kanske fantasier som aldrig förverkligas men som ändå stärker gemenskapen.

Gemensamma symboler kan också vara humoristiska eller nostalgiska anekdoter och historier om händelser
i det förflutna.

LÄS OCKSÅ: Vad är gaslighting?