Avundsjuk på andras liv? Så hanterar du känslan

Det kan vara skamligt att vara avundsjuk på andra. Och jobbigt. Men med rätt råd kan du lära dig att använda känslan konstruktivt. Få användbar hjälp här.

En kvinna som tittar över ett staket. Gräset är inte alltid grönare hos grannan. Avundsjuka är en naturlig känsla.

AVUNDSJUKA - Att vara avundsjuk på personer i din närhet är en helt naturlig känsla, som du bör omfamna och inte skämmas över.

© iStock

Avundsjuka börjar tidigt. De andra barnen har fler leksaker, godare fika... De flesta förstår och accepterar när barn blir avundsjuka.

Men som vuxna tas förståelsen ifrån oss. Nu är det skamligt att känna avundsjuka. Det blir till något vi inte vill erkänna.

Är du en av dem som ofta känner den brännande känslan av avund, så läs råden här. De lär dig att använda känslan konstruktivt.

Acceptera det


Vi människor har alla möjliga känslor, och vi tenderar att rangordna dem. Vi får gärna vara glada och älska saker, men vi får inte vara arga och missunnsamma. Men känslor går inte att styra, för vi människor lever våra liv genom våra känslor. Prova därför att konstatera: “Oj, nu känner jag mig avundsjuk. Den känslan har triggats av en upplevelse jag har just nu. Det kan jag förstå.” Då försvinner lite av det skamliga och jobbiga med känslan.

Använd sårbarheten


Vi går miste om möjligheterna i avundsjuka när vi inte accepterar den som en naturlig känsla. I bonusfamiljer kan det uppstå avundsjuka gentemot partnerns tidigare barn, eftersom de har en särskild plats i hens hjärta. Eller mot expartnern, eftersom din partner har ett bättre förhållande till hen än du har till ditt ex. Den känslan är naturlig, men smärtsam att gå och bära på själv. Prata istället med din partner, och säg ärligt: “Ni har något tillsammans som jag aldrig kommer att få uppleva med dig.” Det kan kännas pinsamt att erkänna, men försök att se det som en chans att utveckla er relation.

Var förstående


När du möter avundsjuka hos andra, så kom ihåg att göra ditt bästa för att tillgodose deras sårbarhet. Vi tenderar att snabbt avsluta samtal om avundsjuka, för att vi inte är vana vid att kommunicera om det. Bli bättre på att erkänna och acceptera andras känslor utan att avfärda dem. Vi behöver mindre av: “Struntprat” och “det vet jag väl”. Och mer av: “Jag förstår din känsla och hur du upplever situationen.” Har du den stilen mot andra kan du också räkna att själv bli bemött på samma sätt.

Var tacksam


Försök att se känslan av avund utifrån och observera den med nyfikenhet, för det är något som har satt igång något inom dig. Din impuls är att snabbt bli av med känslan – t ex genom att förvandla den till nedsättande tankar om den andra personen. Var istället tacksam för den utveckling som avundsjuka kan sätta igång i ditt liv.

Du kan öva dig på att se det positiva i ditt liv genom att skriva dagbok, bland annat om det du är tacksam över.
Läs också: Moodtracking – förstå metoden som kan förbättra humöret

Lär av andra


Om du är avundsjuk på andra kan du försöka att låta dig inspireras istället för att känna dig mindre värd. De flesta människor vill hjälpa. Överväg att fråga personen: “Jag ser att det går väldigt bra för dig på jobbet, hur gör du egentligen?” De flesta blir glada, tackar för erkännandet och börjar att komma med råd, för det påverkar ju inte vårt eget arbete om någon annan också lyckas på jobbet.

Mata rätt monster


Vi människor har en hjärna som hela tiden kommenterar oss själva och andra. Ofta påhejad av vår dåliga självkänsla. Vi tänker negativt om andra när vi istället borde tänka: “Nu känner jag av min egen osäkerhet.” Avundsjuka handlar mycket om vi monster vi matar i oss själva. Istället för att prata ner andra för det de är bra på, så tänk på avundsjuka som ett riktmärke för vad du borde göra mer av i ditt eget liv. Stanna upp och känn efter om du ska ändra på något.

Ta hjälp


Avundsjuka kan ibland ta så stor plats att det går ut över en relation som annars är viktig för dig, som ett syskon eller ett ex. Tankar och känslor om hämnd och hat födda ur avundsjuka kan stå i vägen för att du kan ha ett normalt förhållande till personen i fråga. I de situationerna kan det vara till hjälp att gå till en terapeut, för hos terapeuten kan du säga saker högt utan att någon dömer dig. Det kan vara en stor lättnad att dela med sig av de ”fula” tankarna, eftersom det gör det lättare att acceptera sina känslor och bli av med dem, eller få dem att ta mindre plats.

Källa: Signe Hegestand, psykolog.