Sötningsmedel kan påverka blodsockret
Alla konstgjorda sötningsmedel är inte lika harmlösa som vi kanske tror.
Alla konstgjorda sötningsmedel är inte lika harmlösa som vi kanske tror.
Våra kroppar mår bäst när vi har ett stabilt blodsocker.
Och även om konstgjorda sötningsmedel i teorin inte borde påverka blodsockret, visar en färsk studie att sötningsmedlen sackarin och sukralos faktiskt kan gå in och skapa en obalans.
Till studien rekryterade man 120 personer som inte förtärde konstgjorda sötningsmedel innan.
De delades in i sex grupper – två kontrollgrupper och fyra grupper som skulle förtära antingen aspartam, sackarin, stevia eller sukralos i några veckor.
Försökspersonerna fick max 0,25 gram av sötningsmedlet per dag, fördelat på tre små portioner.
Och trots att det är mindre än vad livsmedelsmyndigheterna i USA rekommenderar som det maximala intaget, räckte det för att forskarna skulle kunna påvisa en negativ effekt på blodsockret i grupperna som fick sackarin och sukralos.
Förklaringen finns troligen i våra tarmar, där det finns bakterier som kan smälta sötningsmedel som vi annars inte klarar av att smälta själva.
Och eftersom bakteriesammansättningen i tarmarna är olika från person till person, tror forskarna att även verkan av sötningsmedel är väldigt individuell.
Källa: Cell