6 saker du behöver veta innan du blir sockerfri

Drömmer du om ett sockerstopp? Det kommer du inte ångra. Men det finns ett par saker som kan vara bra att förbereda sig på först.

kvinna sparkar två donuts

VILL DU VARA SOCKERFRI? Det kan vara svårt att ge sockret sparken

© istock

Om det vore lätt att skippa sötsakerna vore vi nog många som redan skulle ha gjort det för länge sedan. Men trots att din kropp kommer att tacka dig på lång sikt, kan det på kort sikt vara en seg kamp att bli kvitt sötsuget. Du finns inga vetenskapliga bevis för att du kan bli beroende av socker, men många av oss upplever att det är extremt vanebildande och att vägen från godisgris till sockerfri kan kännas som en svårt avvänjning. Här har vi samlat en lista över saker du ska bara förberedd på om du överväger att skära ner på det söta.

Huvudvärk

Särskilt den första tiden kan saknaden av socker komma till uttryck som en irriterande huvudvärk som påminner dig om att din kropp saknar sötsakerna. Det finns dessvärre inte så mycket du kan göra åt en eventuell huvudvärk – förutom att ge din kropp tid att ställa om sig till koständringen.

Koncentrationsbesvär

Trots att din hand inte längre vandrar mot godisskålen kan dina tankar ändå förvinna till sockerland. Det faktumet – tillsammans med din fysiska reaktion på sockerstoppet – kan ge dig koncentrationssvårigheter. Och igen finns inte så mycket annat att göra än att ha tålamod. Kom ihåg att det bara är en övergångsperiod!

Trötthet

Många som slutar med socker säger att de får extra energi som en positiv biverkning. På lång sikt kan du alltså hoppas på fler mentala krafter, men på kort sikt kommer du troligen sakna den sockerfix som normalt kan få ditt blodsocker från 0 till 100 på rekordtid. Resultatet kan vara extra trötthet.

Irritation

Du vet bäst själv hur ett sockerstopp påverkar ditt humör, men många upplever en stor portion irritation när de sätter stopp för det söta. Varje gång du äter socker är det en liten belöning i din hjärna, och när den belöningen plötsligt börjar tat utebli, kan det ibland märkas på ditt humör.

Ledsamhet

Om du tröstäter socker när du är låg kan det hända att gamla problem kommer upp till uytan i takt med att du tämjer din inre godisgris. Det kan vara bra att tänka på det innan ett sockerstopp, så du eventuellt kan adressera sina problem på ett annat – och bättre – sätt.

Saknad

Du har troligen ett gäng snacksvanor som sitter djupt och som plötsligt ska förändras. Det är inte alltid lätt, och låt oss vara ärliga: Vi äter kakor och godis för att det smakar gott, och när det plötsligt inte finns där längre, så saknar vi det. Tricket är att hitta något du kan ersätta det med – och som tur är finns det massor av goda, nyttiga alternativ till sötsaker.

Nu vet du vad som kanske väntar dig för obehagligheter om du påbörjar ett sockerstopp. Men om vi ser det från den ljusa sidan kan du också se fram emot:

En stabil energinivå

Är socker en fast del av din dagliga meny så har du vant ditt blodsocker att befinna sig i en ständig rutschbana, där din energinivå går upp och ner hela dagen. Skippar du sockret stabiliseras ditt blodsocker och du kommer att uppleva att din energinivå också blir mer stabil.

Lägre vikt (kanske)

Vi kastar oss över avancerade kurer och dieter för att hålla kilona borta, men för många av oss behövs det faktiskt inte mycket mer än att skära ner på intaget av socker. Raffinerat socker är lika med tomma kalorier som fyller dig med energi, men som inte riktigt mättar – vilket gör det enkelt att överäta. När du skippar sockret kan det alltså innebära en viktnedgång. Det beror dock förstås på vad du äter istället, och hur mycket socker du äter från början.

Bättre hy (kanske)

Det är inte bevisat att socker ger dig dålig hy, men det är många som menar att socker i varje fall bär en del av skulden för deras kvisslor, och det är många dermatologer som bannlyser socker. Det skadar inte att testa, eller hur?

Friskare tänder

Socker är syra för tänderna, och ju mindre du får av det, desto bättre mår dina tänder. Ett farväl till socker är därför också ett välkomnande till starkare tänder.