Mortons neurom: När bör du träffa en läkare?

En nervklämning i foten kan orsaka allt från lindriga till svåra besvär. Men är det farligt? Och när bör man uppsöka läkare? Få svaret från en fotkirurg.

Kvinna som masserar sina tår

MORTONS NEUROM är en ofarlig fotsjukdom som ändå kan vara mycket besvärande för den som drabbas.

© iStock

Du har säkert hört talas om fotproblem som hallux valgus, liktornar och nedsjunket fotvalv, men hur är det med Mortons neurom? En fotsjukdom som drabbar kvinnor oftare än män och som i värsta fall kan bli så besvärlig att den måste opereras.

Om du inte är säker på om du lider av Mortons neurom och vad du i så fall ska göra åt det kan du ta reda på det i den här artikeln, där vi har tagit hjälp av en specialist på fotkirurgi för att svara på de viktigaste frågorna om tillståndet.

1 Vad är Mortons neurom?


**Mortons neurom är en svullnad - eller förtjockning - på den nerv som löper längs fotens undersida tillsammans med blodkärlen. Nerven delar sig i två delar strax före tårna och löper ut i två tår.

Mortons neurom uppstår när det sker en förändring i nervstrukturen precis innan nerven delar sig - en så kallad fibros - som orsakar en förtjockning/knuta.

Läs även: Hälsprickor - så tar du hand om dem

Nervknutan ses oftast mellan den tredje och fjärde tån och näst oftast mellan den andra och tredje tån. Förmodligen för att det är mindre utrymme mellan dessa tår.

MORTONS NEUROM är en svullnad på den nerv som löper under foten. Vanligast mellan 3:e och 4:e tån.

2 Vilka är symptomen på Mortons neurom?


Ett Mortons neurom kan gå helt obemärkt förbi men kan orsaka obehaglig smärta. Smärtan känns vanligtvis som en brännande känsla eller en stöt som strålar ut i de två tårna där nerven går ut. I sällsynta fall kan smärtan också stråla ut i motsatt riktning i foten.

Mortons neurom orsakar aldrig synlig svullnad eller rodnad, men det kan kännas som om du går på en klump på undersidan av foten i det område där nerven sitter.

Till skillnad från t.ex. en nedsjunken framfot blir smärtan inte värre av att gå barfota. Det gör den däremot ofta om du har skor som klämmer ihop tårna.

3 Hur vanligt är Mortons neurom?


Man vet inte hur många som drabbas av Mortons neurom, men omkring tre av fyra är kvinnor. Om knölen är mindre än 4 mm i diameter ger den sällan några symtom, så i själva verket kan många människor gå omkring med Mortons neurom utan att veta om det.

Ibland upptäcker läkare det av en slump i samband med ett annat fotingrepp eller en magnetkameraundersökning.

4 Varför får man Mortons neurom?


Man vet inte säkert varför vissa människor får Mortons neurom, men troligen orsakas det av tryck på nerven via ligamentet som löper mellan tårna.

Andra fotåkommor som krokiga tår, liktornar och nedsjunken framfot kan också utlösa Mortons neurom. Man tror också att personer med smala fötter är mer benägna att få det eftersom de har mindre utrymme för nerverna inuti foten.

Mortons neurom är inte ärftligt, och du kan inte orsaka det själv genom att träna eller använda speciella skor. Smala, högklackade skor kan framkalla symtom men är inte orsaken till själva neuromet.

5 När bör du gå till läkaren?


Att ha Mortons neurom är inte farligt och det finns inget du kan göra för att förvärra det. Det lever sitt eget liv. Fördröjd behandling gör inte neuromet större. Så om du ska gå till läkaren eller inte är upp till dig och din egen smärttröskel.

Om det gör mycket ont i vardagen kan det vara en bra idé att träffa en läkare så att tillståndet inte påverkar din livskvalitet. Men om det bara gör ont när du till exempel har smala skor kan lösningen vara att byta till mer bekväma skor.

6 Hur ställer läkaren diagnos?


Läkaren kommer vanligtvis att pressa ihop dina tår genom att trycka på båda sidorna av foten, så att nervroten "knäpps" och ger ifrån sig ett klickande ljud.

Han eller hon kommer vanligtvis också att känna om du har någon ömhet under foten där nerven går och var svullnaden är belägen.

Lär dig springa 5 km: Löpprogram med ljudguide för nybörjare

För att vara helt säker på att det är ett Mortons neurom och inte t.ex. en inflammerad slemsäck kommer du förmodligen också att erbjudas en MR-skanning av din fot. Undersökningen visar exakt hur stor svullnaden är och var den sitter.

7 Hur behandlas Mortons neurom?


  • Skoinlägg: Det första du kan prova är att köpa ett inlägg till dina skor som avlastar framfoten – en så kallad framfotsdyna eller pelotteinlägg. Den lyfter den del av foten där du upplever obehag och fördelar belastningen till första och femte tån.
En fotsula med ett inlägg under.

AVLASTNING – En framfotsdyna är ett inlägg som du placerar i skon och som kan avlasta trycket på framfoten och kan ta bort en del av eller hela smärtan från Mortons neurom.

© iStock
  • Kortisoninjektion: Ett Mortons neurom mindre än 6 mm i diameter kräver sällan operation. Om du har mycket ont kan du få en injektion av kortison som kan ge smärtlindring i cirka sex veckor. Om du fortfarande har ont efter det kan behandlingen upprepas två till tre gånger under ett år.

  • Kirurgi: Om neuromet är mer än 6 mm i diameter och du har svåra besvär, kan kirurgi vara ett alternativ.
    Det innebär att nerven skärs av ungefär en centimeter längre upp än själva nervroten. Det innebär att du kommer att förlora viss känsel i båda tårna, och du kan ha oturen att få en ny nervknut där nerven har skurits av.
    Det är ca 80 % som lyckas med operationen, så du bör noga överväga om det är värt riskerna eller om du kan leva med smärtan och t.ex. använda breda skor.

KÄLLA: Ellen Hamborg-Petersen, Specialist i ortopedisk kirurgi och chef för fot- och fotledskirurgiska kliniken vid Privatsjukhuset Molholm