Hälsprickor – lär dig att ta hand om dem

Har du problem med torr hud och sprickor på hälarna? Läs då här, vår fotterapeut delar med sig av sina bästa råd. Men en liten insats kan du nämligen lösa problemet, och förebygga att det uppstår överhuvudtaget.

Kvinna smörjer kräm på hälsprickor

HÄLSPRICKOR | Hälsprickor kan förebyggas med fotvård. Du får fotterapeutens bästa tips här.

© iStock

Hälsprickor är inte bara ett estetiskt problem. Att ha sprucken hud under fötterna kan vara smärtsamt och leda till infektioner.

Speciellt efter en vinter när fötterna varit gömda i strumpor och stövlar kan det vara en god idé att kolla över fötternas status.

Om det finns tendenser till hälsprickor gäller det att göra en insats innan de blir djupare. Dessutom får du fina fossingar lagom till kalendern står på sandaler.

1 Hur uppstår hälsprickor?


Kort förklarat så spricker hälarna för att de inte fått tillräckligt med fukt och fett, och för att vi sliter på dem. Vår hud är försedd med talgkörtlar som utsöndrar fett vilket behövs för att skydda och mjukgöra huden – ett listigt system. Men problemet, sett från fötternas synvinkel, är att de blev förbisedda när det delades ut talgkörtlar.

Fotsulorna producerar inget ett fett, så de är beroende av att deras ägare tillför fett utifrån. Om inte detta sker så måste huden tillgripa andra metoder för att skydda sig. Den bildar då hård hud, och den hårda huden är inte elastisk. Sätter man sedan tryck på förhårdnaden så spricker den istället för att tänja sig. Ju hårdare tryck desto djupare blir sprickorna.

2 Vad händer om jag inte tar hand om hälsprickorna?


Om det går riktigt långt spricker huden ända in till underhuden. Då gör det ont att gå, det kan börja blöda och det kan till och med uppstå infektioner. Så hälsprickorna ska inte ignoreras, de försvinner inte av sig själva. Men de kan behandlas – och bäst av allt – de kan förebyggas.

Hälar med djupa sprickor

HÄLSPRICKOR | Om du inte behandlar dina hälsprickor blir de djupare, och infektioner kan uppstå.

© iStock

3 Ska jag använda fotfil på hälsprickorna?


Det är lätt att man griper efter fotfilen när man upptäcker sprickor i hälen, men var försiktig. Huden skyddar ju sig själv genom att bilda förhårdnader, att producera hård, oelastisk hud. Därför är det faktiskt bäst att låta fotfilen vara. Den friktion som filen skapa provocerar huden till att producera ännu mer irriterande hård hud, förklarar Julie Vilhelmsen, som är auktoriserad fotvårdsspecialist i Köpenhamn.
"Normalt återhämtar sig huden på 7-10 dagar, men om du filar och därmed sliter på den uppstår värmefriktion. Då kommer huden att skydda sig genom att återuppbygga den hårda huden på 2-3 dagar", säger hon.

4 Hur kan jag förebygga hälsprickor?


Det finns flera skonsamma sätt på vilka du kan förebygga att hälarna torkar ut och spricker. Men kom ihåg att gå försiktigt fram. Du kan:

Skrubba bort hård hud från hälarna med en peeling-handske, gärna en hampahandske i badet eller duschen.

Smörj in fötterna med en fet kräm. Gärna både morgon och kväll.

För extra effekt kan du sätta en fryspåse och en strumpa på foten efter du smort in den. Låt verka en timme.

Gå inte i för små skor. Och undvik öppna skor som träskor, slingback-sandaler och badtofflor.

© iStock

Använd en pimpsten för att skrubba bort den hårda huden i badet eller duschen.

5 Vilken fotkräm ska jag välja?


När du väljer fotkräm så gäller det att hitta den rätta balansen mellan fett och fukt. Det ska inte vara en lätt, vattnig lotion för det behövs en rejäl fetthalt för att bromsa tillväxten av hård hud. men om krämen är för fet lägger den sig som en hinna på huden utan att tränga in på djupet. En fetthalt på 40-50% är idealisk, råder fotterapeuten Julie Vilhelmsen. "Utöver en bra kräm är det också effektivt att använda hälinlägg av gel i skorna. De skyddar met stötar och slitage", säger hon.

Kvinna smörjer in ben och fötter med hudkräm

HÄLSPRICKOR | Välj en fotkräm med 40-50% fetthalt, råder fotterapeuten.

© iStock

6 Ska jag besöka en fotterapeut?


Om du redan har hälsprickor kan det vara en god idé att inleda kampen mot dem med ett besök hos en fotterapeut, som kan skära bort den hårda huden med kunnig hand. Du slipper då den friktion som fotfilen skapar och huden blir inte provocerad att producera mer hård hud med ännu fler sprickor som följd. Efter besöket ska du fortsätta med daglig insmörjning av fotkräm.

7 Vem riskerar särskilt att få hälsprickor?


Om du har diabetes bör du vara extra noga med besök hos fotterapeuten. En del diabetespatienter får nämligen försvagad känsel i fötterna. Därför kan det vara lättare att missa sprickor och sår som kan utvecklas till infektioner. Gör det därför till en vana att gå till fotterapeuten, för fotvård och kontroll av eventuella sprickor och sår.

LÄS OCKSÅ: Vad är fotsvamp?