Testa dig själv: Borde du gå till läkaren?

Går du till läkaren tillräckligt ofta? Gör I FORMs test och ta reda på om du borde reagera snabbare på din kropps symptom, eller om du kan hålla huvudet kallt.

Kvinna som snyter sig.

SNÖRVEL – Är du småsjuk eller är dina symptom så allvarliga att du bör kontakta en läkare?

© iStock

Ett ojämnt födelsemärke, en hosta som inte försvinner eller kanske en screening som du inte kommit iväg på. Hur länge vänbtar du innan du kontaktar läkaren? Och borde du reagera snabbare än du gör? Med åldern upplever många av oss att kroppen börja krångla på ett nytt sätt. Träning kan plötsligt kännas i flera dagar, en lång arbetsdag kan sätta sig i ryggen och trötthet blir plötsligt mer regel än undantag. Men när ska du ta skavankerna på allvar, och när kan du lugnt avvakta?

Kvinnor går oftare till läkaren än män

Generellt är kvinnor bättre på att söka läkare i tid än män. Det förmodas också vara en av anledningarna till att kvinnor i genomsnitt lever längre än män. Men det innebär inte att även du som kvinna inte kan gå för länge med symptom som du bör ta på allvar.

Gör testet här nedanför och se om du går till läkaren tillräckligt ofta eller om du borde ta dig iväg lite mer regelbundet.