6 tips för att undvika ont i magen efter buffén

Ska du snart gå på ett evenemang där menyn serveras som buffé? Kolla in läkarens råd här för att se till att du kommer hem utan magproblem.

Buffé med räkcocktail

DÅ är det serverat! Bufféer är oftast en utsökt upplevelse, men du kan ha otur och bli riktigt dålig efteråt.

© iStock

Orsakerna till magsjuka kan vara många, men det är inte ovanligt att bufféer är orsaken till att du får problem med både kräkningar och diarréer.

Det säger Klaus Theede, överläkare på gastroenheten på Hvidovre Hospital. Enligt honom finns det två saker i synnerhet med bufféer som ökar risken för att hamna med huvudet i porslinsskålen.

Läs också: Ska du äta rostat bröd när du är magsjuk?

Det ena är att det är många som rör vid samma saker. Det andra är att maten får stå framme för länge.

Vi rör vid samma saker

När vi drabbas av illamående, kräkningar och diarré beror det i många fall på att vi har blivit smittade av norovirus (även känt som vinterkräksjuka.

Läs också: Därför bör du vara försiktig med läkemedel mot diarré

Just norovirus är en vanlig orsak till utbrott på bufféer eftersom det är vansinnigt smittsamt.

”Om någon som använder en buffé eller arbetar i köket precis har varit eller är sjuk i norovirus krävs det inte mycket för att det ska spridas”, säger Klaus Theede.

Handsprit dödar inte norovirus, och även om man tvättar händerna ofta och noggrant är det svårt att inte sprida viruset till gemensamma kläder, brödknivar, ytor etc.

”Om du har haft magproblem de senaste dagarna ska du inte gå på jul- eller påsklunchbuffé”, är budskapet från överläkaren.

Maten står framme för länge

Det fina med en buffé är att det finns mycket att välja på och att man kan gå flera gånger. Nackdelen är att maten kan stå halväten på buffén i timmar och att man riskerar att bli så kallat matförgiftad.

Även rätter som tillagas enligt regelboken kan innehålla bakterier. De förökar sig om maten inte kyls ner snabbt eller står framme för länge, och då producerar de gifter.

”Bakterierna i sig är inte skadliga, men det är gifterna. De gör dig sjuk mycket snabbt”, säger Klaus Theede.

Medan norovirus vanligtvis uppträder 12–72 timmar efter att du har smittats, tar det bara 4–6 timmar för dig att utveckla symtom från matförgiftning.

Enligt konsulten är det vettigt att undvika tillagade rätter som inte är ordentligt uppvärmda, utan bara ljumma. Hans 6 övriga tips för en problemfri buffé finns listade nedan.

Överläkarens 6 buffétips

Tvätta händerna

God handhygien är av yttersta vikt. Se till att du tvättar händerna innan du börjar att plocka från buffén.

Använd handsprit

Handsprit tar inte bort norovirus, men det dödar bakterier som också kan orsaka magproblem.

Håll saker åtskilda

Undvik att blanda både porslin och slevar och skedar från de olika skålarna och faten. Om det inte finns skedar eller tänger till alla rätter, så be personalen/värden om det.

Undvik rosa kyckling

Ta bara av kyckling och annan fågel om den är helt genomstekt. Det får inte finnas några röda köttsafter på skivad kyckling.

Se till att besticken är rena

Tänger, gafflar och skedar kan snabbt bli smutsiga när vi är många som använder dem – be gärna om nya.

Ta en titt innan du bestämmer dig

På de allra flesta bufféer går det utmärkt att äta, men om stället ser ohygieniskt ut ska du hoppa över det.