Ska man äta rostat bröd när man är magsjuk?

Vi frågade en dietist om vad som är bäst att äta om du har diarré - och om det finns någon sanning i påståendet att du inte bara ska äta bröd, utan även rostat bröd.

Rostat bröd

ROSTAT eller inte? Det gör ingen skillnad när du har diarré.

© iStock

Magen vänder och vrider sig, och den ena resan till toan avlöser den andra. Diarré är inte önskvärt, men ändå något som vi alla drabbas av då och då.

När man har problem med magen är aptiten kanske inte på topp, men något måste man ju äta, och vad är då bäst?

Läs också: Lugna magen med låg FODMAP-diet

"Det finns inga livsmedel som i sig eliminerar diarré, men det finns ingen anledning att äta stora mängder fiberrika livsmedel om du har diarré", säger Mette Borre, klinisk dietist.

I det här läget ska du inte välja de livsmedel som vi vanligtvis hyllar - t ex råa grönsaker och bönor.

Ljust bröd är bra - rostat eller inte

"I just det här fallet går det bra att äta ljust bröd, men att det är rostat gör ingen skillnad"**, säger Mette Borre.

Anledningen till att ljust bröd kan vara en vän i nöden är att fiberfattiga livsmedel tar längre tid på sig att passera genom tarmkanalen, vilket är en fördel när tarmen är i turboläge.

Läs också: Havregrynsgröt – så gör du nyttig och enkel havregrynsgröt

Det finns dock ett fiberrikt livsmedel som du inte behöver bojkotta, enligt dietisten:

"Havregryn är också bra eftersom det binder vätska så att den stannar i kroppen istället för att komma ut."

Läs också: Fiberrik kost: Se de 10 livsmedel som innehåller mest fibrer

*KÄLLA: Mette Borre, klinisk dietist