Grova fibrer för en sund flora
Fibrer har en fantastiskt nyttig effekt på matsmältningen. Men den senaste forskningen har kommit fram till att fibrer är långt mer gynnsamma för vår tarmflora än vi hittills har känt till.
Fibrer har en fantastiskt nyttig effekt på matsmältningen. Men den senaste forskningen har kommit fram till att fibrer är långt mer gynnsamma för vår tarmflora än vi hittills har känt till.
Det har nämligen visat sig att vissa fibrer fungerar så kallat prebiotiskt. Det betyder att de på ett genialt sätt fungerar som näring för de sunda mjölksyrebakterierna som tarmen har stor användning för när de ska skydda oss mot skadliga bakterier. Samtidigt bidrar fibrerna till att stimulera celltillväxten i tunn- och tjocktarm, så att slemhinnorna här blir starka och motståndskraftiga.
LÄS OCKSA: Så mycket fibrer ska du äta
De prebiotiska fibrerna som verkligen hjälper hittar du i en rad grönsaker som purjolök, lök, sparris och cikoriarötter. De innehåller nämligen superfibern inulin, som fungerar så prebiotiskt att den kan 10-dubbla innehållet av vissa sunda mjölksyrebakterier i tarmarna om du äter lite av den varje dag.
Men också många andra matvaror innehåller fibrer med prebiotisk effekt, som har stor betydelse för din hälsa. Det gäller frukt och grova grönsaker i allmänhet, men också spannmålsprodukter som korn, råg, havre och vete kan stoltsera med att ha en prebiotisk effekt i kroppen och bistå mjölksyrans arbete med att hålla immunsystemet i absoluta toppform.
Om du ska täcka ditt fiberbehov ska du äta ca 30 g om dagen. Det kan vara en god idé att låta ca hälften komma från fullkornsprodukter som rågbröd eller fiberrika flingor, medan den andra halvan kan komma direkt från frukt och grönt.
1.Du äter en matvara som innehåller de speciella prebiotiska fibrerna.
2. De prebiotiska fibrernas
speciella sammansättning gör att de överlever syrabadet i magen. Härifrån fortsätter de osmälta ner till tjocktarmen.
3. och 4. När fibrerna bryts
ner bildas syror som stimulerar celltillväxten i tjock- och
tunntarmens slemhinnor. Det ger en friskare och mer välfungerande tarm.
4. I tjocktarmen upptas fibrerna inte i kroppen som andra livsmedel du äter. I stället fungerar de som "mat" för de två hälsosamma tarmbakterierna Lactobacillus och bifidobakterier. De utnyttjar nämligen näringen från fibrerna till att föröka sig så att de får extra krafter att bekämpa sjukdomar.
Ät gärna lök, purjolök eller sparris nästan varje dag. De innehåller en särskilt förträfflig fiber kallad inulin.