Svett sköljer ur giftämnen från kroppen

Svett spelar tillsammans med urin och avföring en viktig roll för att rensa kroppen på avfallsämnen. Läs mer här.

Kvinna får vatten i ansiktet.

Skölj ut avfallsämnen ur kroppen

När du svettas utsöndrar du inte bara vatten och salter, utan även kvicksilver, bisfenol A (BPA) och andra gifter som samlas i kroppen. Om du inte hade svettats skulle slagg­produkter byggas upp i större omfattning i kroppen och på sikt orsaka cellförstöring och andra skador. I ett försök undersökte forskarna 20 personers svett, och hos 16 av dem fann de mät­bara mängder BPA utsöndrat genom svetten. Det fanns också många andra potentiellt giftiga ämnen i svetten. Forskarna drog slutsatsen att svett tillsammans med urin och avföring spelar en central roll när det kommer till att rensa ut gifter ur kroppen.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22253637/

Tips

Svettens utrensande effekt är densamma oavsett om den har uppstått vid träning eller i bastun, så om du inte kan träna på grund av en skada kan regelbundna bastubesök vara ett sätt att bibehålla den utrensande effekten.

Visste du att ett bastubad både kan stärka ditt hjärta och ditt blodtryck?

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background