Därför är bastubad bra för kroppen

Det finns goda skäl att smita in i bastun nästa gång du är i simhallen. Studier visar nämligen att lite skön värme är bra för både hjärta och blodtryck.

Kvinna i bastu

Sänk blodtrycket i bastun

Finns det en bastu på gymmet eller i din lokala simhall, utnyttja då den möjligheten och värm kroppen en liten stund. Flera studier visar att bastubad är sunt för kroppen, och en finsk studie har konstaterat att en skön stund i bastun förebygger högt blodtryck. Risken sjönk med hela 24 procent bland testpersonerna som badade bastu 2–3 gånger i veckan, jämfört med dem som inte gjorde det.

Det kan finnas flera skäl till att bastubad är sunt för hjärtat, menar forskarna. Bland annat stärker det dina blodkärl och får generellt din kropp och dina sinnen att slappna av.

Vad ska blodtrycket helst vara? Kolla blodtryckstabellen och få svar!
LÄS OCKSÅ: Därför är kallbad så bra för din kropp

Detta visar forskningen: Ju mer bastu, desto bättre effekt

Diagram över effekten av att bada bastu
© Källa: Laukkanen T. et al: “Association Between Sauna Bathing and Fatal Cardiovascular and All-Cause Mortality Events”, published in “JAMA intern Med.”, 2015

I diagrammet till vänster visar den röda linjen de som badar bastu en gång i veckan medan den grå är de som bastar två–tre gånger i veckan och den svarta är de som bastar fyra–sju gånger i veckan. Kurvorna visar att risken för plötslig hjärtdöd kan halveras om du bastar mellan fyra och sju gånger i veckan i förhållande till dem som bastar bara en gång i veckan.

Diagrammet till höger visar att det också har betydelse för hjärtats hälsa hur lång tid man tillbringar i värmen. Risken för plötslig hjärtdöd är 52 procent lägre hos de som sitter i bastun mer än nitton minuter i taget, i förhållande till de som går ut efter mindre än elva minuter.

LÄS OCKSA: 8 viktiga frågor om stroke
LÄS OCKSÅ: Därför är det så hälsosamt att bada bastu

Så här sänker bastubad ditt blodtryck

När det blir riktigt varmt, som i en bastu, reagerar kroppen genom att göra sig redo för att kämpa eller fly från hettan. Det är ren motion för ditt hjärta.

  1. Sätt dig lugnt till rätta i bastun och låt värmen omfamna dig. Receptorer i huden märker att det är mycket varmt och det sätter din kropp i larmberedskap och gör den redo att fly. Hög värme är nämligen ett hot för din kropp då proteinerna och DNA i cellerna kan smälta vid mycket höga temperaturer.
  2. I hjärnan uppfattar hypothalamus, som bland annat reglerar vår kroppstemperatur, signalen från receptorerna i huden. Detta aktiverar det sympatiska nervsystemet. Härigenom uppstår flykt­ eller kampreaktionen.
  3. Adrenalin och noradrenalin utsöndras från binjurarna. Noradrenalin är ett signalämne och stresshormon som liksom adrenalin är förknippat med flykt­ eller kamp­ reaktionen och ökar din hjärtrytm.
  4. Den ökade hjärtrytmen får hjärtat att pumpa ut mer blod från hjärtat och blodkärlens muskulatur slappnar av så att kärlen utvidgas. Det är gymnastik för ådrorna. Blodtrycket faller sedan efter ett besök i bastun.

GUIDE: Så använder du en blodtrycksmätare hemma
Gå aldrig barfota där andra gör det. På med badsandaler, flip-flops eller strumpor.