Det händer i kropp och knopp när du är förälskad

Symbolen för kärlek borde kanske vara en hjärna, inte ett hjärta. Förälskelse börjar nämligen i knoppen och kan ta över hela kroppen fullständigt. Läs varför.

Förälskad kvinna.

KÄRLEK – Det händer i kropp och knopp när du är förälskade

© Getty Images

Fåglarna kvittrar, blommorna slår ut och våren anmäler sin ankomst. Just nu har kärleken optimala förutsättningar.

Har du nåtts av Amors pilar kan det kännas både härligt, förvirrande och helt förfärligt samtidigt. Du kan nämligen inte styra över ditt tillstånd. En förälskad hjärna påminner på flera sätt om en missbrukares.

Här kan du läsa om vad som sker i kroppen, så att du förstår varför du inte kan sova, äta eller fokusera när du är nyförälskad.

Hjärnan svämmar över av dopamin

Att vara ifrån sin älskade kan ge abstinensbesvär av samma typ som rökare och drogmissbrukare upplever när de inte får sin fix. Känslor som nedstämdhet, svaghet och koncentrationsbesvär. Det beror på att hjärnan utsöndrar stora mängder av belöningshormonet dopamin när vi är nära någon vi är förälskad i.

Vi får tvångstankar

När vi blir kära sjunker nivån av signalsubstansen serotonin i kroppen. Ett humörreglerande ämne, som bl a har betydelse för vår känsla av glädje och välbefinnande, men också sömn och aptit. En låg serotoninnivå ses också hos människor med OCD och tvångstankar, och forskare menar därför att det kan vara serotoninets fel att du inte kan sluta tänka på din kärlek.

Kroppen fylls av stresshormoner

Studier har visat att förälskade människor har markant högre nivåer av stresshormonet kortisol, som har sitt ursprung i hjärnan och sprider sig i resten av kroppen. Det förklarar kanske varför förälskelse kan ge oss hjärtklappning, rastlöshet, svettiga handflator, röda kinder och nedsatt aptit. Kortisol får nämligen kroppen att förbereda sig på att fly eller slåss.