Därför är det sunt att svettas

I FORM ger dig 5 goda skäl att låta svetten rinna.

Kvinnoansikte i profil.

Ju fler av dina cirka tre miljoner svettkörtlar som aktiveras, desto bättre blir du på att svettas och desto mer nytta får du av de salta dropparna.

© wichmann+bendtsen

Det är svettigt att svettas

För många är svett obehagligt och ofräscht. Men svett är faktiskt en helt naturlig process i kroppen, som du ska var glad för att den sker. Vi avlivar myter och fördomar om svettoch ger dig 5 svettiga skäl till att svettas.

Så naturligt är svett

Svett är en klar vätska som avges via hudens miljoner svettkörtlar.

Det finns två typer av svettkörtlar. De dominerande, de ekrina körtlarna, finns över hela kroppen och avger en vätska som består av 99 procent vatten samt av salter som natrium, klor, kalium och mjölksyra, urinämnen och aminosyror. pH-värdet är lågt och en av anledningarna till att svett fungerar bakteriedödande.

I könsregionerna har du apokrina svettkörtlar som avger ett lite tjockare sekret. Det innehåller proteiner och fetter och är i stort sett pH-neutralt.

Det varierar enormt hur mycket du svettas under ett dygn, beroende på temperaturen och hur fysiskt aktiv du är. Normalt svettas du bara 1–2 deci­liter, men det kan öka till 10–15 liter om dagen vid intensiv fysisk aktivitet. Särskilt under varma förhållanden reagerar kroppen på temperaturstigningarna genom att sätta igång svettproduktionen.

Du svettas för att bli av med värme och därmed förhindra att kroppen blir överhettad.

LÄS OCKSA: Borde du vara orolig för att du svettas på natten?

5 sunda skäl till att svettas