Därför är det sunt att svettas

I FORM ger dig 5 goda skäl att låta svetten rinna.

Kvinnoansikte i profil.

Ju fler av dina cirka tre miljoner svettkörtlar som aktiveras, desto bättre blir du på att svettas och desto mer nytta får du av de salta dropparna.

© wichmann+bendtsen

Det är svettigt att svettas

För många är svett obehagligt och ofräscht. Men svett är faktiskt en helt naturlig process i kroppen, som du ska var glad för att den sker. Vi avlivar myter och fördomar om svettoch ger dig 5 svettiga skäl till att svettas.

Så naturligt är svett

Svett är en klar vätska som avges via hudens miljoner svettkörtlar.

Det finns två typer av svettkörtlar. De dominerande, de ekrina körtlarna, finns över hela kroppen och avger en vätska som består av 99 procent vatten samt av salter som natrium, klor, kalium och mjölksyra, urinämnen och aminosyror. pH-värdet är lågt och en av anledningarna till att svett fungerar bakteriedödande.

I könsregionerna har du apokrina svettkörtlar som avger ett lite tjockare sekret. Det innehåller proteiner och fetter och är i stort sett pH-neutralt.

Det varierar enormt hur mycket du svettas under ett dygn, beroende på temperaturen och hur fysiskt aktiv du är. Normalt svettas du bara 1–2 deci­liter, men det kan öka till 10–15 liter om dagen vid intensiv fysisk aktivitet. Särskilt under varma för­hållanden reagerar kroppen på temperaturstigningarna genom att sätta igång svettproduktionen.

Du svettas för att bli av med värme och därmed förhindra att kroppen blir överhettad.

5 sunda skäl till att svettas

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background