Svett får dig att gå ner (lite) i vikt

Trots att det inte kan jämföras med ett träningspass, så krävs det faktiskt energi att svettas och därmed ökas kaloriförbränningen (lite).

Kvinna ler.

svett och träning hänger ihop

© wichmann+bendtsen

Förbränn kalorier genom att svettas

Det är inte gratis att svettas. Det kostar nämligen kalorier att föra ut blodet till hudens yttre lager och knuffa ut svetten genom porerna. Det kan man se genom att pulsen stiger när kroppens kylsystem får jobba övertid när det är varmt. Det är just svett som gör att du inte blir överhettad när du tränar.

Av samma anledning är det svårare att leverera en topprestation under varma förhållanden. Eftersom hjärtat måste kämpa för att skicka ut blod i hudens yttre lager kan det inte ”nöja sig” med att koncentrera sig på att försörja musklerna med syre, och då faller din prestationsförmåga.

Det är huvudsakligen de lugna turerna i varma förhållanden som ger en positiv effekt på kalori­förbrukningen eftersom du får bättre utdelning på ditt tempo. Hot yoga är också bra eftersom värmen sätter igång svett­produktionen. I praktiken är dock vinsten liten, eftersom den största kalorislukaren är den intensitet du tränar med.

Tips

Torka inte bort svetten ur pannan. Om den inte rinner ner i ögonen så är svett i pannan bra, eftersom den gör att du kan bli av med värmen. Om du torkar bort den ökar risken för att du ska koka över. Ett tunt pannband är ett alternativ om dropparna stör. Bandet suger till sig fukten och skapar därmed en bra värmeavledning.