Svett boostar prestationen

Svett kan hjälpa dig prestera mer när du tränar. Så här utnyttjar du svettandet för att förbättra din prestation så mycket som möjligt.

Närbild av profil.

Boosta prestationen genom att svettas

Svetten leder bort värmen vid träning. Det förhindrar att värmen byggs upp i kroppen och försämrar din prestationsförmåga.

En ökning på bara några grader kan vara hela skillnaden på om du kan leverera en topprestation eller om din nivå störtdyker. Ju mer svett som kan lägga sig på huden, desto mer värme kan du avge och därmed använda energin till din träning.

Undersökningar visar att förångning av en liter svett kostar cirka 600 kalorier. Därför är det också viktigt att svetten ligger som en hinna på huden. Svett som droppar av dig är utan värde. Det är också därför som moderna svettunderkläder utvecklas till att kunna fördela den utsöndrade svetten över största möjliga yta.

Tips

Även under mycket varma förhållanden kan det vara en fördel att ha tunna kläder på sig. Bomull är mycket lämpligt för vardagsbruk eftersom fibrerna suger i sig svetten och fördelar den över en stor kylande yta.

Läs också: Svettas du mycket? Få råd av läkare för att bli av med svettproblem