Får jag platt mage av att äta nyttigt fett?

Det nyttiga fettet från fet fisk, bra oljor och avokado har ett rykte om att kunna minska magfettet. Men är det för bra för att vara sant?

Fett på magen

FETT PÅ MAGEN är irriterande och svårt att bli av med

© iStock

Tyvärr finns det inga genvägar till tvättbräda.

Om drömmen är en plattare mage är det viktigt att skilja på två olika typer av fett på magen: Den ena är subkutant fett, underhudsfettet, som är det som ligger under huden på magen.

Den andra är fett runt organen, och det ligger djupare under huden. Det finns studier som tyder på att vissa omega-3-fettsyror kan ha effekt på det senare, men det krävs mer forskning innan några slutsatser kan dras.

Vill du att magen ska bli plattare är det bättre att ta ett helhetsgrepp på uppgiften: Om du unnar dig alkohol, socker och god mat lite för ofta så kommer du att gå upp i vikt – oavsett hur hur mycket nyttigt fett du äter.

Om du vill bli av med fettet på magen är kaloriunderskott den viktigaste faktorn. Så är det även när man ska bränna fett runt organen, men här gäller det också att äta hälsosamt, vara fysiskt aktiv, undvika rökning, prioritera sömn och försöka undvika stress, då stresshormonet kortisol kan skapa mer fett.

Er du i tvivl om du er stresset? Tag vores online stress-test her

Fett i t ex fisk, avokado och oliver är nyttigt, men förvänta dig inte en platt mage.

Därmed inte sagt att man inte ska äta det nyttiga fettet, för det är bra för många saker. En balanserad kost med hälsosamma fettsyror minskar till exempel din risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Mittanauha

MITTANAUHA kertoo enemmän kuin vaaka.

© iStock

Mät din midja

Ett hälsosamt midjemått handlar inte vara om att det är störande när byxorna stramar. Hur många centimeter ditt midjemått är har ett direkt samband med risken att utveckla diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar. Mät din midja med ett måttband. Mät mellan det nedre revbenet och höftbenet, och se var du befinner dig på skalan. Din längd spelar ingen roll här.

FÖR KVINNOR

  • <80 cm: Hälsosamt midjemått
  • 80-88 cm: Ökat midjemått
  • >88 cm: Kraftigt ökat midjemått

FÖR MÄN

  • <94 cm: Hälsosamt midjemått
  • 94-102 cm: Ökat midjemått
  • >102 cm: Kraftigt ökat midjemått

I FORM nr. 08/2023