En total kostförändring, där du börjar träna som en tokig och helt ändrar sättet du äter, eller nöja dig med en enda förändring, där skon verkligen klämmer?
Om din största utmaning t ex är att du äter för mycket godis, behöver du kanske inte börja att räkna kalorier eller väga all din mat. Kanske borde du bara satsa helhjärtat på att hålla tassarna borta från godisskålen.
Det finns nämligen fördelar med att gå all in på sin huvudfiende istället för att skjuta med hagelbössan när det kommer till vaneförändringar.
Tydligt och enkelt
För det första gör det avgränsade målet det lättare att minnas vad du ska och inte ska göra. Självklart ska du inte ersätta din dåliga vana med en radda nya, dåliga vanor, men i princip är det “bara” den specifika vanan du ska koncentrera dig på. Inte allt annat.
Så har vi det här med tidsperioden. En bantningskur är ofta en stram diet under en kortare period, men idén med en vaneändring är att du fort- sätter med den även efter den satta tiden. För evigt gärna. Ofta kan du få en större hälsoeffekt av en enda förändring, som du håller fast vid än att starta en hel kaskad av vanemodi fieringar som i längden blir svårare att hålla fast vid.
Om du däremot lägger allt krut på din största utmaning, kan det föra med sig många och stora vinster som inte bara syns på vikten, utan även på midjemåttet, humöret, matsmältningen och energinivån.
Men du behöver inte lita på vad vi skriver. Läs istället vidare och se svart på vitt hur Louise, Mette och Cecilie klarade sig, och vilka vinster de kunde skörda av insatsen. Efter – väl att märka – ha ändrat en enda vana. Det är inspirerande läsning, vågar vi lova.
Ps. Vill du kan du följa samma råd från näringsexperten som de följde
*Källa: Martin Kreutzer, näringsexpert