Louise skar ner på sockret: “Sockersuget är borta, och aptiten har minskat”

Socker har länge varit Louises sätt att hantera stress och press och humörsvängningar, så det kändes abrupt till en början. Men sedan gick det plötsligt framåt.

Foto på Louise, som under 6 veckor fick hjälp att bli av med sitt sockersug.

KOSTFÖRÄNDRING – När Louise minskade sitt sockerintag rejält under 6 veckor fick hon mer energi och bättre självkänsla.

Louise har under 6 veckor kapat sitt sockerintag helt. Hon har fått råd och vägledning av kostvägledare Martin Kreutzer för att förändra sina vanor.

Har du också ett starkt sockersug som du gärna vill bli av med kan du läsa mer om att förändra kostvanor och få goda råd mot sockersug här. Det är råden Louise följde, och längre ner i artikeln kan du läsa om hur det gick för henne.

En kvinna håller en godisbit i handen. Hon vill undvika socker.

SOCKER - Få näringsexpertens råd till att skära ner på socker, eller helt undvika det.

3 råd för att äta mindre socker

Ta en titt på känslorna

Många känner suget efter sötsaker när de är uttråkade eller på dåligt humör. Fråga dig själv hur du kan reglera känslor om du inte längre vill göra det med godis. En kopp te, en pratstund med en god vän eller mys med en filt och en god bok kan kanske ge samma känsla av egenvård.

Förbered dig på svåra situationer

Ju tröttare vi är, desto mer tenderar vi att välja enkla lösningar. Så ha en strategi redo när du blir sårbar – oftast på eftermiddagen. Du kan t ex ha plockgrönsaker i väskan eller se till att äta en strategisk måltid lite innan, så du kan kontrollera suget fram till middagen.

Gå från situationen

Du kan bryta vanan genom att bryta situationen som den uppstår i. Är det t ex i soffan framför teven du äter godis så välj ett annat ställe att sitta. Gå och borsta tänderna eller ta en promenad. Vad som helst som inte involverar att äta.

Hur kändes det att sluta äta socker?

“Det har varit helt fantastiskt. De första 3 veckorna var dock super- svåra! Jag trodde inte att jag hade ett så stort problem. Men det var för att jag fick abstinensbesvär till en början. Jag var beroende av socker. Jag fick huvudvärk och blev tung i kroppen. Jag tänkte hela tiden på när jag skulle kunna få mitt socker.”

När blev det enklare?

“En dag misslyckades jag och åt popcorn, choklad och vingummin. Jag var illamående när jag gick och la mig, och jag blev väldigt besviken på mig själv. Då gick det upp för mig att socker inte längre funkade för mig.”

Vad har hjälpt dig att hålla fast?

“Jag tänkte: ‘Gör det bara!’. Och har undvikit att leta ersättningar. Promenader, nötter och bananer var bra när suget blev stort.”

Vad har varit det bästa?

“Att jag är av med mitt sockersug. Nu är det inget problem att gå mellan godishyllorna i butiken. Jag kan också se och känna på kroppen att jag gör rätt i att undvika socker.”

Har du uppnått andra resultat?

“Mindre aptit. Jag brukade äta 16 bitar sushi – nu är jag mätt efter 8. Mitt illamående är borta också, och min uppblåsthet. Jag känner mig mer energisk och har mindre dåligt samvete.”

Är du nöjd med resultaten?

“Det är jag verkligen. Det har ju funkat!”

*Källa: Martin Kreutzer, näringsexpert