Cecilie slutade äta kvällssnacks: “Jag har blivit medveten om vad jag äter”

När Cecilie satte sig i soffan på kvällen kom chokladkakan fram och bit efter bit försvann. Men sedan antog Cecilie utmaningen att helt skippa att äta efter middagen.

Cecilie har under 6 veckor förändrat sin vana att småäta på kvällen.

KOSTFÖRÄNDRING - Tidigare åt Cecilie utan att tänka på det på kvällarna, nu är det ett medvetet val om hon tar fram något snack.

Cecilie har under 6 veckor blivit av med sitt sug att småäta på kvällarna. Hon har fått råd och vägledning av kostvägledare Martin Kreutzer för att ändra sina vanor.

Är du också en person som småäter på kvällarna och gärna vill sluta med det, kan du få goda råd här. Det är de råd som Cecilie följde, och längre ner i artikeln kan du läsa om hur det fick för henne.

Ett par äter popcorn i soffan. De vill gärna undvika att småäta på kvällen

KVÄLLSSNACKS - Få näringsexpertens råd för att undvika att småäta efter middagen

3 råd för att sluta kvällsäta

Stäng köket efter middagen

Den här vaneändringen kräver viljestyrka. Se till att äta en ordentlig middag som kan hålla dig mätt ända till frukost. Du gör dig själv en stor tjänst genom att inte börja tumma på vad du bestämt. Du ska helt enkelt inte äta – inte ens frukt eller knäckebröd.

Bli medveten om ditt behov

Lusten att småäta på kvällen kan komma av antingen hunger eller ett sug efter något. Du måste sluta med att omedvetet stoppa något i munnen och bestämma dig för att “nu har jag tagit det här beslutet”.

Blir du sugen på att fika vid andra tidpunkter än efter middagen är det alltså okej. Så länge du är medveten om vad du äter.

Gå och lägg dig tidigare

Är du egentligen trött och äter för att hålla dig vaken? Då är det ett bättre val att gå och lägga sig tidigare! Då förkortar du i alla fall den situationen du är som mest utsatt i.

Vad var det bästa?

“De första två veckorna gick bra och motivationen var på topp. Sedan blev det jobbigt att inte få äta något. Inte ens en apelsin.”

Vad har varit svårast?

“De kvällar vi har haft gäster och jag inte kunde äta desserten.”

Vad har hjälpt dig att hålla fast?

“Generellt har jag bara slutat. Jag har sagt till mig själv att ett kvälls snack inte är en möjlighet. På så sätt var det enkelt.”

Vad har du lärt dig?

“Tidigare har jag bara suttit och tryckt i mig chips och choklad. Jag kände inte ens vad det smakade! När jag ska äta nu tänker jag mer på om det är för att jag är sugen eller av vana, och om jag lika gärna kan skippa.”

Vilka resultat har du uppnått?

“Utöver att gå ner knappt 3 kilo och flera centimeter i midjan, så är min mage mindre uppblåst. Jag blir ofta vinterdeprimerad. Det har jag sluppit helt i år. Och jag har fått mer energi. Jag hoppar faktiskt upp ur sängen när jag vaknar på morgonen. Kroppen känns lättare när den får fasta från middag till frukost.”

Är du nöjd med dina resultat?

“Ja. Till en början var siffran på vågen viktigast, men nu betyder det mer för mig att jag blivit medveten om när jag äter. Det är en gåva att kunna skilja mellan medvetet ätande och tanklöst autopilotätande.”

*Källa: Martin Kreutzer, näringsexpert