Måste jag vara smidig för att kunna träna yoga?

Smidiga, viga människor som med enkelhet kan svänga benen över nacken och vika armarna bakom ryggen. Så föreställer sig många en klassisk yogautövare, men du behöver inte alls vara vig för att träna yoga.

kvinna i kobra-ställning

YOGA Du blir smidigare av yoga, men hur stel i kroppen kan du vara som nybörjare?

© Jakob Helbig

Nej, det behöver du verkligen inte!

Alla kan träna yoga, oavsett hur vig eller stel man är. Och bland alla fantastiska fördelar när du börjar att böja och sträcka kroppen på en yogamatta, är öka smidighet vara en av dem. Du riskerar nämligen också att bli starkare, få bättre balans och minska din stress.

TEST: Är du stressad?

Ett bra nybörjarråd är att inte övertänka på vad du gör, utan låta kroppen styra vad som känns naturligt och rätt.

Som med många andra saker i livet handlar det om att hålla fast vid träningen när du väl har kommit in på ett bra spår, för om du vill se förändringar i din kropp är det viktigt att fortsätta även när yogaträningen sker hemma på vardagsrumsgolvet. En gång i veckan räcker, bara du får det gjort.

Du kan få inspiration till både enskilda övningar och program i vår helt nyutvecklade yogavärld. Du behöver inga redskap, och det finns något för alla nivåer. Du hittar allt på iform.se/yoga.

Här nedanför kan du inspireras av ett par bra yogaövningar för nybörjare.

© Jakob Helbig

Sittande Tvist

Övningen gör din rygg mer smidig och ger en bättre hållning. Om det inte är skönt att sitta direkt på golvet kan du använda en kudde.

Så här gör du: Andas in och räta på kroppen i sittande ställning. Medan du andas ut vrider du dig till höger, med utgångspunkt i midjan och lägger din vänstra hand på ditt högra knä medan höger hand är bakom dig. Håll ställningen medan du långsamt andas in ett par gånger. Byt sedan sida.

Följ länken och se hur övningen utförs – du hittar också tips till att göra den både lättare och svårare: Sittande halv ryggradsrotation

Sidoplanka

Balansträning blir bara viktigare med åldern. Det är den här övningen jättebra för, samtidigt som dina coremuskler, handleder och axlar stärks.

Så här gör du: Ställ dig på alla fyra. Kom ut i en planka. Placera utsidan av höger fot i golvet och sträck vänster arm mot taket. Gör samma sak åt andra hållet.

Följ länken och se hur övningen utförs – du hittar också tips till att göra den både lättare och svårare: Sidoplankan

Kobra

Den här är skön om du har ett stillasittande jobb eller går med böjd rygg. Din rygg, axlar och nacke sträcks tillsammans med resten av kroppen.

Så här gör du: Ligg på magen med sträckta ben och fotryggen i underlaget. Sätt handflatorna i golvet utanför axlarna. Lyft huvudet och böj nacken bakåt. Skjut ifrån så att du sträcker dig mot taket.

Se övningen genom att följa länken – där hittar du också tips till att göra den lättare eller svårare: Kobran